Ryba w panierce z włoszczyzny

Jak jednym trikiem urozmaicić zwyczajny obiad? Wystarczy zamiast zwykłej panierki zrobić panierkę warzywną, która znacząco zmieni też smak fileta z ryby. Robiąc panierkę z mrożonej mieszanki warzywnej niesamowicie oszczędzamy czas i pieniądze. Mrożone warzywa zawsze wiernie czekają w pogotowiu w zamrażarce. Nie trzeba ich kupować i obierać w kółko. Można używać zawartości opakowania po trochu.

Danie, podane z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty, smakuje wybornie. Przed podaniem rybę można skropić sokiem z cytryny. Jako dodatek można również zastosować dip czosnkowy.

Ryba w panierce z włoszczyzny_04a

Składniki (4 porcje):

  • 4 mrożone filety z mintaja albo morszczuka
  • 100 g mrożonej włoszczyzny krojonej w paski (wykorzystane Nordis Włoszczyzna)
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki mąki
  • 1 jajko
  • sól, pieprz do smaku.

Ryba w panierce z włoszczyzny_01a

Filety rybne rozmrażamy w temperaturze pokojowej i kroimy każdy na 3 części (jeżeli rozmrozimy je w ciepłej wodzie lub w mikrofalówce będą się rozpadać podczas smażenia).

Ryba w panierce z włoszczyzny_02a

Jajko wbijamy do miseczki lub głębokiego talerza i roztrzepujemy widelcem. Dodajemy pieprz i sól do smaku.

Zmrożoną włoszczyznę wrzucamy na 1 minutę do wrzącej wody, po czym odsączamy na sitku.

Filety obtaczamy kolejno w mące, jajku, a potem we włoszczyźnie wymieszanej z bułką tartą. Panierkę dociskamy do ryby tak, aby równo przylgnęła do każdego fileta.

Ryba w panierce z włoszczyzny_03a

Filety smażymy na rozgrzanej patelni z olejem na złoty kolor.

Ryba w panierce z włoszczyzny_05a

Ryba w panierce z włoszczyzny_06a

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>