Bez glutenu,  Dania główne,  Obiad

Rumsztyk w warzywach z czarnymi oliwkami

Rumsztyk to potrawa przyrządzana z grubych plastrów mięsa wołowego. Najlepiej do tego celu wykorzystać rostbef lub rozbratel, czyli najbardziej wartościowe i soczyste części tuszy wołowej. To właśnie one nadają się do krótkiego smażenia i pozostają po obróbce cieplnej miękkie. Dobry rostbef przypomina schab, ma formę jednego, długiego kawałka mięsa. W supermarketach najczęściej sprzedaje się mięso pokrojone w plastry. Dlatego ładny rostbef szybciej dostaniemy na targowisku lub w małym sklepie mięsnym.

Poniższy przepis zawiera pomidory, oliwki i parmezan, które nadają rumsztykowi nieco śródziemnomorskiego klimatu. Koniecznie spróbujcie – pamiętając o radzie dotyczącej mięsa.

Pora: obiad
Rodzaj dania: danie główne
Czas przygotowania: ok. 30 minut
Porcja: 4 osoby

Stek z rumsztyku_03a

Składniki:

  • 4 plastry rostbefu lub rozbratla
  • 1 cebula
  • olej do smażenia
  • 300 g włoszczyzny krojonej (wykorzystana Nordis Włoszczyzna krojona w paski)
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 100 g czarnych oliwek
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 50 g parmezanu/grana padano
  • sól, pieprz.

Rumsztyki myjemy, osuszamy i nacinamy brzegi z tłuszczem tak, aby nie wybrzuszyły się podczas smażenia. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i smażymy na dużym ogniu przez ok. 1 minutę z każdej strony. Oprószamy solą, pieprzem i odkładamy na bok. Na tej samej patelni, na średnim ogniu, podsmażamy posiekaną cebulę. Wsypujemy zmrożoną włoszczyznę i mieszamy. Dodajemy przecier pomidorowy i podsmażamy przez chwilę. Wlewamy krojone pomidory, doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą cukru. Gotujemy przez 2-3 minuty i dodajemy oliwki.

Sos pomidorowy wykładamy do naczynia żaroodpornego, układamy plastry mięsa i posypujemy startym serem. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni C przez ok. 5 minut. Po wyjęciu z piekarnika danie od razu podajemy. Świetnie smakuje z pieczonymi ziemniakami.

Stek z rumsztyku_02a

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *