Roladki z szynki w galarecie

Po wigilijnej rozpuście przyjemnie jest zjeść coś bardziej lekkostrawnego. Jednak bożonarodzeniowe śniadanie powinno być tak smaczne, jak sama Wigilia. Roladki z szynki w galarecie z warzywami to pyszny, ale i ostry dodatek lub zakąska.

Pora: śniadanie
Rodzaj dania: przystawka, dodatek
Czas przygotowania: do 40 minut
Porcja: 3 – 7 osób

Roladki z szynki w galarecie_04a

Składniki:

Roladki:

  • 8 plastrów dużej szynki lub 14 mniejszej
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 3 łyżki majonezu
  • 5 łyżeczek chrzanu tartego
  • szczypiorek lub szczypior od dymki.

Roladki z szynki w galarecie_01a

Zalewa:

  • 300 ml bulionu warzywnego lub drobiowego (chudego)
  • 10 g żelatyny
  • 150 g mrożonej marchewki z groszkiem (wykorzystane Nordis Marchewka z groszkiem)
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • sól, pieprz do smaku.

Roladki z szynki w galarecie_02a

Robimy roladki:

Jajka obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Następnie mieszamy z majonezem, chrzanem i posiekanym szczypiorkiem. Każdy z plastrów dużej szynki przekrawamy na pół, nakładamy część farszu i zwijamy w rożek. Układamy rozetę na dużym, okrągłym talerzu.

Robimy zalewę:

Bulion doprowadzamy do wrzenia, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, wrzucamy zmrożoną marchewkę z groszkiem i gotujemy przez parę minut do miękkości warzyw. Zalewę doprawiamy solą i pieprzem, a warzywa odcedzamy na sitku. Do żelatyny wlewamy ok. 3 łyżki zimnej wody, a następnie dodajemy ją do wrzącego bulionu i dokładnie mieszamy. Kiedy bulion ostygnie, zalewamy nim roladki, za pomocą łyżki dodajemy warzywa i odstawiamy talerz do lodówki, aż galareta stężeje.