Rolada szpinakowa z łososiem

Poniższy przepis pozwala przygotować lekką przystawkę w formie eleganckiej rolady, czyli dania, które pod różnymi postaciami figuruje w jadłospisach wielu krajów europejskich, ale nie tylko. Rolady kojarzą nam sę najczęściej z mięsem, w które zawijane są warzywa, ser, owoce lub inne mięsa. Takie są, np. nasze zrazy, ukraińskie zawijaki, włoskie braciole, francuskie paupiette, niemieckie rouladen, czy w końcu japońskie sushi.

Pora: święta, wizyta gości
Rodzaj dania: przystawka
Czas przygotowania: ok. 60 minut
Porcja: kilka osób

Rolada szpinakowa_07a

Składniki:

  • 150 g mrożonego szpinaku (wykorzystano Nordis Szpinak)
  • 4 jajka
  • 6 pełnych łyżek mąki
  • 300 g serka twarogowego (kanapkowego)
  • 100 g wędzonego łososia
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz do smaku.

Rolada szpinakowa_01a

Zmrożony szpinak wrzucamy na wrzątek (ok. 3/4 szklanki) i gotujemy. Kiedy woda się zredukuje doprawiamy sola, pieprzem i przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Odstawiamy na bok do ostudzenia. Białka jajek ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Do zimnego szpinaku dodajemy żółtka, mąkę, mieszamy i dodajemy do piany z białek.

Rolada szpinakowa_02a

Całość delikatnie łączymy ze sobą, a powstałą masę wylewamy na dużą blachę (ok. 35×40 cm), wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia.

Rolada szpinakowa_03a

Pieczemy przez 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po wyjęciu ciasta zostawiamy je do całkowitego ostygnięcia. Serek kanapkowy równomiernie rozsmarowujemy na całej powierzchni ciasta. Wzdłuż jednego z dłuższych boków układamy plastry wędzonego łososia.

Rolada szpinakowa_05a

Ciasto zwijamy w roladę, a następnie zawijamy w papier do pieczenia i wkładamy do lodówki.

Rolada szpinakowa_04a

Wyciągamy po kilku godzinach i kroimy na plastry.

Rolada szpinakowa_06a