Quiche ze szparagami, boczkiem i mieszanką leczo
Quiche to pyszne, wytrawne ciasto, które pochodzi z Francji i jest podawane na ciepło jako przystawkę lub z sałatą jako danie główne. W klasycznej odmianie zawiera w sobie boczek, śmietanę i jaja. Jednak zaletą quiche jest to, że można dodawać też inne składniki tworząc nieskończenie wiele wariacji tego dania.
Pora: obiad, kolacja
Rodzaj dania: quiche
Czas przygotowania: ok. 30 minut
Czas pieczenia: 45 minut
Porcja: 4-8 osób
Składniki:
Ciasto:
- 200 g mąki białej (wykorzystana mąka orkiszowa biała)
- 100 g miękkiego masła
- 1 jajko
- szczypta soli.
Nadzienie:
- 100 g boczku pokrojonego w kostkę
- 150 g mieszanki leczo (wykorzystana mieszanka Nordis Leczo)
- 1 mała, czerwona cebula
- 1/2 pęczka zielonych szparagów
- 300 ml śmietanki kremówki (może być kwaśna)
- 3 jajka
- 4 łyżki tartego parmezanu
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól, pieprz do smaku.
Robimy ciasto:
Do miski przesiewamy mąkę. Pośrodku robimy wgłębienie i wbijamy jajko. Dodajemy szczyptę soli, masło i zagniatamy ciasto dodając 1 lub 2 łyżki zimnej wody (tyle, ile ciasto przyjmie). Z ciasta formujemy kulę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na ok. 1 godz.
Ciasto wyjmujemy z lodówki i wałkujemy do formatu krążka o grubości ok. 3 mm. Przekładamy do formy (tortownicy lub formy na tartę) o średnicy ok. 26 cm i dociskamy ciasto na brzegach tworząc rant. Nakłuwamy ciasto widelcem w wielu miejscach i podpiekamy przez 10 min. w temperaturze 220 stopni C.
Robimy nadzienie:
Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końcówki i kroimy tak, aby każdy miał ok. 4 cm długości.
Na patelni podsmażamy boczek do chrupkości. Wyjmujemy go z patelni zostawiając tłuszcz, na którym podsmażamy posiekaną cebulę i mieszankę leczo. Po ok. 5 minutach wkładamy szparagi, dodajemy podsmażony boczek i wlewamy 150 ml śmietany. Całość mieszamy, przykrywamy i dusimy ok. 3 minuty na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając. Zdejmujemy z ognia i studzimy.
Do miski wlewamy resztę śmietany, dodajemy jajka i całość miksujemy do całkowitego połączenia. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Podpieczone ciasto posypujemy 1 łyżka parmezanu i pokrywamy masą z warzywami i boczkiem. Całość zalewamy masą jajeczno-śmietanową i posypujemy reszta parmezanu.
Pieczemy w 190 stopniach C przez ok. 30-35 minut. Ciasto powinno mieć stałą konsystencję i jasno-brązowy wierzch.