Pyzy, kluski, kopytka z masłem rozmarynowym

Rozmaryn, uważany niegdyś za symbol wiernej miłości, jest jedną z nadłużej w Polsce uprawianych roślin doniczkowych. Zawiera olejki eteryczne, które są używane w przemyśle kosmetycznym i farmaceutycznym ze względu na właściwości antyseptyczne. Oczywiście, rozmaryn jest też doskonałą rośliną przyprawową. Świetnie pasuje do mięsa i sosów. W poniższym przepisie posłużył do przygotowania aromatycznego masła, które nada intensywny smak klasycznym kluskom i podkreśli smak klusek z mięsem.

Pora: obiad
Rodzaj dania: dodatek
Czas przygotowania: do 10 minut
Porcja: 2 osoby

Masło rozmarynowe_04a

Składniki:

  • 50 g masła klarowanego
  • pyzy (wykorzystane Nordis Pyzy z mięsem)
  • 1 duża lub 2 mniejsze gałązka rozmarynu
  • świeżo mielony pieprz i sól do smaku.

Masło rozmarynowe_01a

 

Na patelni roztapiamy masło i wrzucamy do niego oderwane od łodygi listki rozmarynu.

Masło rozmarynowe_02a

Smażymy kilka minut na małym ogniu. Listki powinny zmienić barwę na oliwkową i stać się chrupiące. Masło doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem i polewamy pyzy. Kluski należy zacząć gotować kilka minut wcześniej, nim zaczniemy przygotowywać masło rozmarynowe.

Masło rozmarynowe_06a

2 thoughts on “Pyzy, kluski, kopytka z masłem rozmarynowym

  1. Lekka profanacja, gotowe pyzy? Nieee… Nie spotkałam się jeszcze z kluskami mrożonymi, które naprawdę smakowałyby jak domowe. Niestety. Masełko do pyz domowych tak, do mrożonych absolutnie!

    • Spróbuj Nordis. Szczególnie kluski śląskie w ich wydaniu są wyborne. Dostępne powszechnie, ale głównie w zachodniej części Polski.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>