Potrawka z kurczaka z marchewką i masłem orzechowym

Ciecierzyca (inaczej cieciorka lub groch włoski), jeden ze składników niniejszego przepisu, oprócz niezwykłej nazwy oferuje liczne właściwości zdrowotne, a nawet jest uznawana za afrodyzjak. W kuchni arabskiej ciecierzycę wykorzystuje się do przyrządzenia słynnych falafeli czy humusu, czyli pasty do smarowania pieczywa.

Pora: obiad
Rodzaj dania: danie główne
Czas przygotowania: ok. 40 minut
Porcja: 3-4 osoby

Potrawka z kurczaka z marchewką i masłem orzechowym_02a

Składniki:

  • 2 piersi kurczaka
  • 2 średnie cebule
  • 4 średnie ziemniaki
  • 150 g marchwi (wykorzystana Nordis Marchew kostka)
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1,5 szklanki gorącej wody
  • 200 g ciecierzycy z puszki
  • 1,5 łyżki masła orzechowego

Cebulę obieramy i drobno kroimy. Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w kostkę 1,5 x 1,5 cm. Cebulę szklimy na 1 łyżce masła i dodajemy ziemniaki i zamrożoną marchewkę. Podsmażamy jeszcze ok. 3 minut na małym ogniu.

Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę lub siekamy. Filety z kurczaka kroimy na cienkie plastry. Smażymy w rondlu razem z czosnkiem na drugiej łyżce masła aż się zrumieni. Dodajemy warzywa, wlewamy gorąca wodę i dusimy ok. 10 minut na małym ogniu. Dodajemy masło orzechowe, ciecierzycę i mieszamy. Podgrzewamy jeszcze 1 minutę. Podajemy z ryżem lub chlebem pita.

Potrawka z kurczaka z marchewką i masłem orzechowym_01a

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>