Polędwiczki ze śliwkami

Polędwica to najdelikatniejsza część mięsa wieprzowego. Ma ona bardzo uniwersalne zastosowanie. Polędwica świetnie smakuje jako kotlecik, duszona czy pieczona. Razem ze śliwkami tworzy świetny duet, a wraz z kluskami śląskimi lub ziemniakami pożywne i sycące danie.

Pora: obiad
Rodzaj dania: danie główne
Czas chłodzenia: ok. 1 godziny lub całą noc
Czas przygotowania: 25 minut
Porcja: 4 osoby

Szybki obiad


Składniki:

  • 500 g polędwicy wieprzowej
  • 1 ząbek czosnku
  • 450 g mieszanki leczo „wykorzystana Nordis Leczo”
  • 1 łyżeczka kminku
  • ok. 8 śliwek (mogą być mrożone)
  • parę gałązek natki pietruszki
  • 200 ml czerwonego wina (wytrawnego lub półwytrawnego)
  • sól, pieprz do smaku.

Do podania:

  • ziemniaki lub kluski śląskie (wykorzystane Nordis Kluski śląskie)

Polędwiczki myjemy i osuszamy. Kroimy w plastry i delikatnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa.

Czosnek i cebulę obieramy. Czosnek drobno siekamy, a cebulę kroimy w pierścienie. Plastry polędwiczki układamy na talerzu warstwami, a każdą z nich przekładamy cebulą i czosnkiem oraz posypujemy kminkiem. Wkładamy do lodówki na godzinę lub dzień wcześniej na całą noc.

Śliwki myjemy, kroimy na pół i usuwamy pestki. Kroimy na połówki.

Na patelnie rozgrzewamy olej. Porcjami smażymy mięso na rumiano z obu stron, a następnie przekładamy je do ciepłego piekarnika.

Na tłuszczu pozostałym po smażeniu polędwiczek szklimy cebulę z marynowania i czosnek. Dodajemy mieszankę leczo, mieszamy i smażymy ok. 4 minuty. Dodajemy śliwki i smażymy jeszcze 2 minuty. Dokładamy mięso i wlewamy wino. Dosypujemy pokrojoną natkę pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem i dusimy ok. 10 minut na małym ogniu.

Szybki obiad

Oceń przepis!
Przepis
Polędwiczki ze śliwkami
Publikacja
Przygotowanie
Przyrządzenie
Całkowity czas
Średnia ocena
5 Based on 2 Review(s)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>