Polędwiczki wieprzowe z kopytkami

Danie, które może zjeść każdy kto ma zamiar zabrać się do tęgiej roboty, aby zapewnić sobie odpowiednio dużo energii. Do przygotowania tej potrawy potrzeba kilku podstawowych umiejętności przydatnych w kuchni, takich jak smażenie, gotowanie i grillowanie. Aby danie wykonać szybciej warzywa możemy usmażyć na patelni zamiast grillować.

Pora: obiad
Rodzaj dania: danie główne
Czas przygotowania: ok. 40 minut
Porcja: 4 osoby

Polędwiczki wieprzowe z kopytkami_04a

Składniki:

  • ok. 800 g polędwiczki wieprzowej
  • 300 ml bulionu
  • 2 cukinie
  • 2 papryki
  • pomidorków koktajlowych
  • 1 średni brokuł
  • 2 opakowania kopytek (wykorzystane Nordis kopytka) lub gnocchi
  • mąka do oprószenia
  • masło klarowane lub oliwa do smażenia
  • sól, pieprz, majeranek do smaku.

Polędwiczkę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, oprószamy mąką i obsmażamy ze wszystkich stron.

Polędwiczki wieprzowe z kopytkami_01a

Przekładamy do garnka z gotującym się bulionem i gotujemy ok. 10 minut.

Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę lub masło klarowane i przez ok. 10 minut podsmażamy pokrojone warzywa.

Polędwiczki wieprzowe z kopytkami_02a

Pod koniec smażenia doprawiamy pieprzem, solą i majerankiem i dokładnie mieszamy.

Kopytka gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Polędwiczki wyjmujemy z garnka, kroimy na plastry i układamy na talerzach. Podajemy z kopytkami, warzywami. Kopytka i polędwiczki polewamy sosem, w którym gotowały się polędwiczki.

Polędwiczki wieprzowe z kopytkami_03a

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>