Dania główne,  Obiad,  Święta Wielkanocne

Polędwica zawijana

Planując Świąteczny obiad często stajemy przed takim oto wyzwaniem: chcemy przygotować danie jak najbardziej wykwintne, ale którego przyrządzenie nie zajmie nam wiele czasu. Przepisem łączącym te oba – wydawałoby się wykluczające kryteria – jest polędwica zawijana, która sama w sobie jest mięsem z wyższej półki. Będzie świetnie smakowała podana z pieczonymi ziemniakami lub frytkami i gotowanymi brokułami lub innymi warzywami.

Pora: obiad
Rodzaj dania: danie główne
Czas przygotowania: ok. 45 minut
Porcja: 4-6 osób

Polędwiczka zawijana_05a

Składniki:

  • ok. 500 g polędwicy wieprzowej
  • świeży tymianek
  • 2 łyżki bułki tartej
  • pieczone ziemniaki
  • brokuły (wykorzystano Nordis Brokuły)
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • 70 g migdałów
  • 70 g orzechów włoskich
  • pół pęczka natki pietruszki
  • szczypiorek
  • ok. 120 g plastrów boczku
  • sól.

Polędwiczka zawijana_01a

Polędwicę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i nacieramy opłukanym i posiekanym tymiankiem oraz solą. Na dużej patelni mocno rozgrzewamy olej i podsmażamy polędwiczkę z każdej strony.

Polędwiczka zawijana_02a

W misce mieszamy razem parmezan: bułkę tartą, zmielone w blenderze orzechy i migdały oraz posiekaną natkę pietruszki ze szczypiorkiem. Plasterki boczku rozkładamy tak, aby ich brzegi na siebie nachodziły. Na brzegu kładziemy zrumienioną polędwicę, a na pozostałą część boczku mieszankę z bułki, parmezanu i orzechów.

Polędwiczka zawijana_03a

Polędwicę ostrożnie zawijamy w boczek i przewiązujemy dokładnie nitką. Roladę przekładamy na blachę (na którą wcześniej przelewamy tłuszcz z patelni, na której rumieniliśmy roladę wraz z odrobiną wody).

Polędwiczka zawijana_04a

Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 20 minut. Smacznego!

Polędwiczka zawijana_06a

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *