Placuszki z soczewicy i włoszczyzny

Soczewica to jedna z najstarszych roślin uprawianych przez rodzaj ludzki. Wykopaliska wskazują, że mogła być już wykorzystywana ok. 11 tys. lat temu! Nasiona tej rośliny były podstawą diety starożytnych Egipcjan, Greków i Rzymian. Ale na ziemiach polskich uprawiana była już w epoce kamienia gładzonego, czyli kilka tysięcy lat wcześniej nim nastała era piramid. Nasz organizm, w spadku po przodkach, powinien być zatem świetnie przystosowany do soczewicy. Każdy może to łatwo sprawdzić przyrzadzając placuszki z soczewicy i włoszczyzny.

Pora: obiad
Rodzaj dania: danie główne
Czas przygotowania: ok. 40 minut
Porcja: 2 osoby 

Placuszki z soczewicy i włoszczyzny_04a

Składniki:

  • 300 g czerwonej soczewicy
  • 200 g włoszczyzny (wykorzystana Nordis Włoszczyzna krojona w paski)
  • 2 jajka
  • 4 czerstwe kromki (lub bułka tarta)
  • 4 łyżki mielonych orzechów
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 1/4 łyżeczki mielonej papryki
  • 50 ml oleju
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz do smaku.

Placuszki z soczewicy i włoszczyzny_01a

Soczewicę i włoszczyznę gotujemy w osobnych garnkach do miękkości i odsączamy. Soczewicę przekładamy do miski i dodajemy starte na tarce kromki, orzechy, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Całość mieszamy. Jeśli soczewica się nie rozpadła, to blendujemy całość. Dodajemy jajka, olej i mieszamy. Wsypujemy ugotowaną włoszczyznę i jeszcze raz mieszamy. Z masy formujemy niewielkie placuszki i lekko je spłaszczamy (pomoże nam natłuszczenie dłoni olejem). Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obydwu stron.

Placuszki z soczewicy i włoszczyzny_02a

Po zdjęciu z patelni odsączamy madmiar tłuszczu na papierowym ręczniku. Podajemy ze śmietaną, sosem czosnkowym i kiszonym ogórkiem.

Placuszki z soczewicy i włoszczyzny_05a Placuszki z soczewicy i włoszczyzny_03a