Deser,  Placki, pyzy, pierogi, naleśniki

Placuszki z jabłkami w sosie winno-korzennym z lodami waniliowymi

Anyż spotykamy w kuchni orientalnej i w europejskiej. To owoc o niezwykłym kształcie przypominającym wyobrażenie gwiazdy, który rośnie na niewielkim orientalnym drzewie. Wysuszone owoce dostępne są w całości jako gwiazdki lub po zmieleniu w postaci czerwono-brązowego proszku.

Pora: deser
Rodzaj dania: placuszki
Czas przygotowania: ok. 40 minut
Porcja: 4-6 osób

Placki z jabłkami w sosie winno-korzennym_02a

Składniki:

Placuszki:

  • 250 g mąki (wykorzystana mąka orkiszowa biała)
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 500 ml kefiru
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • olej do smażenia.

Sos winno-korzenny:

  • 500 ml półwytrawnego, czerwonego wina
  • 3 łyżki cukru brązowego/trzcinowego
  • 0,5 szklanki wody
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 2 szt kory cynamonowej.

Do podania:

  • lody waniliowe/śmietankowe lub bita śmietana (wykorzystane Nordis Cadenza waniliowa).

Robimy placuszki:

Jajka miksujemy z mlekiem oraz olejem. Dodajemy mąkę wymieszaną wcześniej z solą i proszkiem do pieczenia i miksujemy na gładką masę.

Smażymy po 1,5 łyżki masy na rozgrzanym oleju, na średnim ogniu z obu stron.

Robimy sos:

Zagotowujemy wino z cukrem i wodą. Dodajemy przyprawy i chwilę gotujemy.

W międzyczasie obieramy jabłka, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w ósemki i wrzucamy do wina. Gotujemy na małym ogniu ok. 4 minuty i wyjmujemy jabłka. Płyn gotujemy, aż zredukuje się i stanie się gęsty.

Na placuszki wykładamy jabłka, polewamy sosem i podajemy z lodami waniliowymi lub bitą śmietaną.

Placki z jabłkami w sosie winno-korzennym_01a

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *