Bez glutenu,  Obiad,  Placki, pyzy, pierogi, naleśniki

Placki z warzywami i orzechami

Wariacja na temat placków ziemniaczanych. Szybkie i łatwe w wykonaniu, z dodatkiem włoszczyzny i orzechów laskowych. Można je jeść z solą, cukrem lub gęstą śmietaną. Ważne, aby zetrzeć ziemniaki na tarce o grubych oczkach. To w zupełności wystarczy do właściwej obróbki cieplnej. Placki staną się za to chrupkie na końcach i będą wyglądać zdecydowanie ciekawiej, niż zwykle.

Pora: obiad, kolacja
Rodzaj dania: placki
Czas przygotowania: ok. 35 minut
Porcja: 3-4 osoby

Placki z ziemniaków, włoszczyzny i orzechów laskowych_01a

Składniki:

  • 500 g ziemniaków
  • 300 g włoszczyzny (wykorzystana Nordis Włoszczyzna krojona w paski)
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 100 g posiekanych orzechów laskowych
  • masło klarowane lub olej do smażenia
  • sól, pieprz do smaku.

Ziemniaki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Lekko odciskamy i mieszamy z rozmrożoną włoszczyzną, posiekana natkę pietruszki, mąką ziemniaczaną, orzechami. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.

Placki z ziemniaków, włoszczyzny i orzechów laskowych_02a Placki z ziemniaków, włoszczyzny i orzechów laskowych_03a

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *