Placki z brukselki, łososia i marchewki

Brukselka to najmniejsza przedstawicielka rodziny kapustowatych. Powstała w wyniku skrzyżowania kapusty z jarmużem i dlatego jej łodyga, tak jak łodyga jarmużu, jest gruba i mocna. Pomimo twardej łodygi główki liściowe są delikatne i smaczne. Mówi się, że brukselka jest najzdrowszą odmianą kapusty. Posiada bogactwo witamin i innych substancji odżywczych. Niestety, pomimo wielu zalet jest trochę mdła i nawet po połączeniu z łososiem taka zostaje. Aby dodać smaku proponuję przygotować domowy sos na bazie powidła śliwkowego, keczupu i sosu sojowego.

Pora: obiad
Rodzaj dania: danie główne
Czas przygotowania: ok. 45 minut
Porcja: 4 osoby

Placki z brukselką, łososiem i marchewką_05'

Składniki:

  • 250 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 300 g brukselki mrożonej (wykorzystana Nordis Brukselka)
  • 100 g marchwi
  • 200 g łososia wędzonego na zimno
  • olej do smażenia
  • pęczek szczypiorku
  • 1 łyżeczka soli.

Placki z brukselką, łososiem i marchewką_01a

Sos:

  • 4 łyżki powidła śliwkowego
  • 4 łyżki keczupu
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka curry
  • 2 łyżki sosu sojowego.

Placki z brukselką, łososiem i marchewką_03a

Mąkę mieszamy w misce z solą i proszkiem doi pieczenia, a następnie miksujemy z jajkami. Dolewamy ok 200 ml wody i ponownie miksujemy do uzyskania gładkiej masy.

Brukselkę i marchewkę gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Po odcedzeniu i wystudzeniu kroimy brukselkę na ćwiartki. 2/3 pęczka szczypiorku siekamy, a łososia kroimy w kostkę. Wszystkie te składniki dodajemy do ciasta i mieszamy.

Do głębokiej, dużej patelni wlewamy olej tak, aby na dnie było go ok. 1,5 cm i rozgrzewamy. Wylewamy po ok. 2 łyżki na placek. Smażymy na średnim ogniu z każdej strony na złotobrązowy kolor.

Placki z brukselką, łososiem i marchewką_02a

Sos przygotowujemy mieszając wszystkie jego składniki. Placki podajemy z sosem i posypujemy resztą siekanego szczypiorku.

Placki z brukselką, łososiem i marchewką_04a