Pizzerinki

Bywa, że po dużej imprezie rodzinnej zostają nam różne produkty, z którymi nie wiadomo co zrobić. Ciekawym i szybkim sposobem na wykorzystanie przysmaków, które zostały nam w lodówce są pizzerinki z ciasta francuskiego. Takie lekkie danie, z dodatkiem warzyw, jest też miłym odpoczynkiem dla żołądka. Pamiętajmy, że gotowe pizzerinki należy wkładać do uprzednio rozgrzanego piekarnika. Dzięki temu ciasto francuskie ładnie się rozwarstwia.

Pora: kolacja, obiad, przystawka
Rodzaj dania: pizzerinki
Czas przygotowania: ok. 20 minut
Czas pieczenia: ok. 15 minut
Porcja: 2-4 osób

Poświąteczne pizzerinki_04a

Składniki:

  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • mięso (szynka, kiełbasa, mięso z rosołu lub pasztet)
  • masło klarowane lub olej do smażenia
  • 200 g brokułów (wykorzystane Nordis brokuły)
  • dodatki (wykorzystano garść czarnych oliwek i suszonych pomidorów)
  • łatwo topiący się ser (mozzarella lub cheddar)
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 3 łyżki wody
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • mielona słodka papryka, sól, pieprz do smaku.

Poświąteczne pizzerinki_01a

Zależnie od tego co pozostanie nam w lodówce po imprezie trzeba odpowiednio podejść do przygotowania półproduktów do pizzerinek. Na przykład mięso z rosołu oddzielamy od kości i mielimy. Jeśli mamy nadmiar jakiejś wędliny kroimy ją po prostu na małe kawałki. Siekamy drobno cebulę i szklimy na głębokiej patelni, po czym dodajemy przygotowane mięso.

Poświąteczne pizzerinki_02a

Jeśli używamy mięsa z rosołu musimy dodać więcej tłuszczu – inaczej mięso będzie suche. Całość chwilę podsmażamy, doprawiamy solą, pieprzem, mieloną papryką według uznania i odstawiamy na bok do ostygnięcia.

Zmrożonego brokuła gotujemy w lekko osolonej wodzie tak, aby był lekko twardy. Wyjmujemy za pomocą cedzaka i odkładamy na bok.

Do miseczki nakładamy przecier pomidorowy. Dodajemy wodę, oregano, pieprz i mieszamy.

Ciasto francuskie rozkładamy na blacie i dzielimy na 6 kawałków za pomocą ostrego noża. Każdy z kawałków układamy na wyścielonej papierem do pieczenia blaszce, smarujemy sosem z przecieru, dodajemy mięso, brokuły i pozostałe dodatki.

Poświąteczne pizzerinki_03a

Wszystkie pizzerinki posypujemy startym serem i wstawiamy do wcześniej rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na ok. 15 minut. Ciasto powinno być lekko brązowe.

Poświąteczne pizzerinki_05a

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>