Pizza

Jedną z uniwersalnych mrożonych mieszanek jest Leczo. Zastosowana przeze mnie składa się w 40 proc. z papryki, w 30 proc. z pomidorów oraz z dodatku cukinii i cebuli, w proporcjach dobranych przez producenta. Taką mieszankę można wykorzystać do błyskawicznego przyrządzenia, jak sama nazwa wskazuje, Leczo. Ale można je również z powodzeniem wykorzystać do zrobienia pizzy.

Pizza

Składniki (porcja dla 2 osób, blaszka do wypieków o szerokości 32 cm):

Ciasto:

  • 150 g mąki pszennej
  • 7 g świeżych drożdży
  • 20 g masła
  • 100 ml letniej wody
  • 1 łyżka oliwy z oliwek do natłuszczenia blachy.

Dodatki:

  • 100 g mrożonej mieszanki Leczo (ok. 4,60 zł)
  • 150 g kiełbasy (użyłam suchej kiełbasy myśliwskiej)
  • 100g startego, łatwo topiącego się żółtego sera (np. gouda lub mozarella)
  • 1 średnia cebula.

Ciasto:

Drożdże rozcieramy z 3 łyżkami letniej wody i mieszamy z resztą składników, dodając porcjami wodę. Jej ilość zależy od stopnia chłonności mąki. Wyrobione ciasto powinno być zwarte, ale elastyczne.

DSC_3231_a

Ciasto wkładamy do miseczki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 40 minut.

W tak zwanym międzyczasie przygotowujemy sos i dodatki.

Sos powstaje według przepisu „Sos pomidorowy do kopytek” lub (jeśli nie mamy czasu) szklimy połowę cebulki na oleju, wlewamy zagęszczony sok pomidorowy i do smaku doprawiamy solą, pieprzem, cukrem, ziołami prowansalskimi i bazylią.

Dodatki:

DSC_3230_a

Kiełbasę i cebulkę kroimy w kostkę i podsmażamy, najlepiej na maśle klarowanym.

Kiedy ciasto jest już wyrośnięte przekładamy je na naoliwioną blaszkę.

DSC_3235_a

Na ciasto wylewamy sos.

DSC_3253_a

Wykładamy podsmażoną kiełbaskę z cebulką oraz mieszankę leczo – może być wprost z zamrażalnika.

DSC_3259_a

Całość posypujemy startym serem

Pizze wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 30 minut.

Pizza

2 thoughts on “Pizza

  1. Miły i smaczny pomysł. Choć przyznam, że wolę nieco grubsze ciasto (takie, jak np w Dominium), to przepadam za leczo, dlatego wiem, co będzie jutro na obiad :)
    Dzięki za przepis!

  2. Przeglądam różne przepisy na pizzę i widzę, że bardzo rzadko ich autorzy podają rodzaj mąki, a to przecież w zasadniczy sposób wpływa na smak ciasta…
    Trudno odtworzyć przepis jak się nie wie jakiej mąki użyto. :)

    BTW, najlepsza jest oryginalna włoska mąka typu 00.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>