Pilaw to słynna potrawa wschodnia, która składa się z ryżu lub bulguru z dodatkiem mięsa i warzyw. Danie gotowane jest na rosole i zawiera w sobie ostre przyprawy. Obecnie w Europie istnieje wiele odmian tego dania – także taki jak poniżej, czyli pilaw warzywny bez mięsa.
Pora: obiad, kolacja Rodzajdania: danie główne Czasprzygotowania: ok. 50 minut Porcja: 4 osoby
Składniki:
ok. 500 g kalafiora (wykorzystany Nordis Kalafior)
1 cebula
2 marchewki lub 150 g mrożonej marchewki (wykorzystana Nordis Marchew kostka)
300 g ryżu nieklejącego się (paraboiled lub jaśminowy)
ok.2 łyżek masła klarowanego lub oleju do smażenia
600 ml bulionu warzywnego
1 łyżeczka soku z limonki/cytryny
50 g suszonej żurawiny
2 duże brzoskwinie
25 g masła
1/2 łyżeczki kurkumy
szczypta kminu rzymskiego
sól, pieprz do smaku.
Cebulę obieramy i siekamy. Marchewkę obieramy i kroimy w kostkę (nie musimy tego robić jeśli używamy mrożonej marchewki). Kalafiora myjemy i dzielimy na różyczki lub wykorzystujemy kalafiora mrożonego. Ryż płuczemy w zimnej wodzie i osączamy.
W dużym rondlu z grubym i nieprzywierającym dnem podsmażamy marchewkę i cebulę na 1 łyżce masła klarowanego. Posypujemy solą, mieszamy, wsypujemy ryż, wlewamy bulion i sok z cytryny. Całość mieszamy i dusimy pod przykryciem do miękkości.
Drugą łyżkę masła klarowanego/oleju rozgrzewamy w drugim rondlu. Wsypujemy kmin, kurkumę, kalafior i mieszamy. Wlewamy resztę bulionu i gotujemy ok. 8 minut do miękkości kalafiora. Przekładamy kalafiora do warzyw i ryżu, dodajemy żurawinę, pokrojoną w małe kawałki brzoskwinię oraz masło. Mieszamy i gotujemy ok. 5 minut na bardzo małym ogniu. Doprawiamy solą i pieprzem.