Dania główne,  Obiad

Pilaw warzywny

Pilaw to słynna potrawa wschodnia, która składa się z ryżu lub bulguru z dodatkiem mięsa i warzyw. Danie gotowane jest na rosole i zawiera w sobie ostre przyprawy. Obecnie w Europie istnieje wiele odmian tego dania – także taki jak poniżej, czyli pilaw warzywny bez mięsa.

Pora: obiad, kolacja
Rodzaj dania: danie główne
Czas przygotowania: ok. 50 minut
Porcja: 4 osoby

Pilaw warzywny_02a

Składniki:

  • ok. 500 g kalafiora (wykorzystany Nordis Kalafior)
  • 1 cebula
  • 2 marchewki lub 150 g mrożonej marchewki (wykorzystana Nordis Marchew kostka)
  • 300 g ryżu nieklejącego się (paraboiled lub jaśminowy)
  • ok.2 łyżek masła klarowanego lub oleju do smażenia
  • 600 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka soku z limonki/cytryny
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 2 duże brzoskwinie
  • 25 g masła
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • szczypta kminu rzymskiego
  • sól, pieprz do smaku.

Cebulę obieramy i siekamy. Marchewkę obieramy i kroimy w kostkę (nie musimy tego robić jeśli używamy mrożonej marchewki). Kalafiora myjemy i dzielimy na różyczki lub wykorzystujemy kalafiora mrożonego. Ryż płuczemy w zimnej wodzie i osączamy.

W dużym rondlu z grubym i nieprzywierającym dnem podsmażamy marchewkę i cebulę na 1 łyżce masła klarowanego. Posypujemy solą, mieszamy, wsypujemy ryż, wlewamy bulion i sok z cytryny. Całość mieszamy i dusimy pod przykryciem do miękkości.

Drugą łyżkę masła klarowanego/oleju rozgrzewamy w drugim rondlu. Wsypujemy kmin, kurkumę, kalafior i mieszamy. Wlewamy resztę bulionu i gotujemy ok. 8 minut do miękkości kalafiora. Przekładamy kalafiora do warzyw i ryżu, dodajemy żurawinę, pokrojoną w małe kawałki brzoskwinię oraz masło. Mieszamy i gotujemy ok. 5 minut na bardzo małym ogniu. Doprawiamy solą i pieprzem.

Pilaw warzywny_01a

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *