Pierzynka z chleba i parmezanu do pyz, klusek, kopytek

Gdy chcemy zrobić coś do jedzenia naprawdę szybko, a smak klusek z masłem lub bułką już się nam znudził, przydaje się pierzynka. Świetnie nadaje się do pyz lub klusek z mięsem, ponieważ zawarty w niej czosnek podkreśla ich smak. Pierzynka sama w sobie jest tak wyrazista, że pasuje również doskonale do wyrobów garmażeryjnych bez nadzienia.

Pora: obiad
Rodzaj dania: dodatek
Czas przygotowania: ok. 15 minut
Porcja: 3-4 osoby

Pierzynka z chleba i parmezanu do pyz, klusek, kopytek_03a

Składniki:

  • 50 g masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 kromki pieczywa tostowego
  • 40 g startego parmezanu/corregio/grana padano
  • kluski/pyzy/kopytka/pierogi (wykorzystane Pyzy z mięsem Nordis).

Pierzynka z chleba i parmezanu do pyz, klusek, kopytek_01a

Masło rozgrzewamy na niewielkiej patelni i szklimy na nim przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy pokruszone kromki chleba, mieszamy i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty.

Ugotowane wcześniej pyzy/kluski/pierogi/kopytka posypujemy pierzynką oraz startym parmezanem. Możemy również dodać posiekanej natki pietruszki.

Pierzynka z chleba i parmezanu do pyz, klusek, kopytek_04aPierzynka z chleba i parmezanu do pyz, klusek, kopytek_02a