Na śniadanie lub kolację,  Obiad,  Placki, pyzy, pierogi, naleśniki

Piernikowe placki dyniowo-marchewkowe

Piernikowe placuszki dyniowo-marchewkowe to bardzo uniwersalne danie. Nadają się zarówno na obiad, jak i na słodkie śniadanie, kolację lub podwieczorek. Dzięki korzennym przyprawom mają aromat pierników. Do przygotowania potrzebne jest purée z dyni. Placuszki mają piękny pomarańczowy kolor dzięki połączeniu dwóch pomarańczowych warzyw: marchewki i dyni.

Pora: obiad, śniadanie, kolacja, podwieczorek
Rodzaj dania: placki
Czas przygotowania: do 30 minut
Porcja: 2-3 osoby

Placki dyniowo-marchewkowe_03a

Składniki:

  • 6 łyżek (kopiastych) purée z upieczonej dyni
  • 150 g mrożonej marchewki (wykorzystano Nordis Marchew kostka)
  • 200 ml mleka kokosowego, migdałowego lub krowiego
  • 1 łyżka oleju roślinnego lub roztopionego masła
  • 1,5 łyżki cukru
  • 210 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • mała szczypta soli.

Placki dyniowo-marchewkowe_01a

Do podania:

  • konfitura truskawkowa, brzoskwiniowa, porzeczkowa, powidła śliwkowe lub cukier puder.

Marchewkę wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy ok. 4 minut. odcedzamy i blendujemy na gładką masę. Możemy dolać trochę wody, aby marchewka łatwiej się zblendowała.

W jednej misce miksujemy purée dyniowe z olejem i cukrem. Wlewamy mleko i mieszamy. W drugiej misce łączymy razem wszystkie sypkie składniki i dodajemy do miski z purée i mlekiem. Całość mieszamy. Powstałe ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeśli jest zbyt gęste, możemy dodać trochę mleka. Na rozgrzanej patelni smażymy placuszki (każdy z łyżki ciasta) – po 2 minuty na każdej ze stron. Podajemy z konfiturą truskawkową, brzoskwiniową porzeczkową, powidłami śliwkowymi lub cukrem pudrem.

Placki dyniowo-marchewkowe_02a

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *