Pieczeń jagnięca z borowikami i kluskami śląskimi

Warto wykorzystać sezon na grzyby. Wspaniałymi, aromatycznymi grzybami, które można znaleźć w polskich lasach są borowiki. Jak do tej pory nie udała się ich uprawa. Pozostaje zatem wziąć koszyk i ruszyć w las lub liczyć na grzybiarzy masowo oblegających najpopularniejsze polskie drogi. Inną ozdobą polskiej jesieni jest śliwka, a powidła śliwkowe to jedna z najsmaczniejszych rzeczy, które oferuje nasza kuchnia. Powidła, podobnie jak borowiki, są składnikiem tego przepisu (w sam raz na niedzielny obiad lub sobotnie spotkanie ze znajomymi). Tworzą wspaniałą kompozycję z mięsem jagnięcym, które jest bardziej kruche i delikatne, niż wieprzowina i wołowina. Krócej też się je przygotowuje. Spora, półtorakilogramowa pieczeń jest gotowa w zaledwie 45 minut, podczas kiedy inne mięsa muszą spędzić w piekarniku nawet 2-3 godziny.

Pieczeń jagnięca z borowikami i kluski śląskie_04a

Składniki (ok. 6 porcji):

Marynata:

  • 1,5 kg szynki jagnięcej
  • 1/2 szklanki ciemnego piwa porter
  • 2 łyżki oleju
  • 3 łyżki powideł śliwkowych.

Sos:

  • 2 średnie cebule
  • 4 średnie borowiki (wykorzystane kapelusze i nogi)
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 30%
  • sól i pieprz do smaku.

2 opakowania mrożonych klusek (wykorzystane Nordis Kluski śląskie).

Pieczeń jagnięca z borowikami i kluski śląskie_01a

W miseczce mieszamy składniki marynaty: piwo, olej i powidła. Mięso myjemy, oprószamy solą, pieprzem i smarujemy marynatą. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.

Pieczeń jagnięca z borowikami i kluski śląskie_02a

Następnie wkładamy naczynie do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy zamknięte wg zasady 15 minut na każde 0,5 kg mięsa. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy z półotwartymi drzwiami na ok. 15 minut. Istotne, ponieważ dzięki temu soki mogą równomiernie rozejść się po całej pieczeni. Co więcej, pozwala to również na łatwiejsze krojenie mięsa. Uwaga! Nigdy nie kroimy pieczeni zaraz po wyjęciu z rozgrzanego piekarnika, gdyż się rozpadają. Pamiętajmy o sosie spod pieczeni – będzie potrzebny do zrobienia sosu z borowików.

Pieczeń jagnięca z borowikami i kluski śląskie_03a

W międzyczasie przygotowujemy sos z borowików. Grzyby obieramy, myjemy i kroimy kapelusze i nogi w plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w piórka.

Na rozgrzanej patelni z olejem smażymy grzyby na małym ogniu przez ok. 15 minut. Po tym czasie dodajemy cebulę i podsmażamy jeszcze ok. 5 minut. Dolewamy ok. 4 chochelki sosu spod pieczeni i dusimy ok. 5 minut. Dolewamy śmietanę (słodkiej nie trzeba zaprawiać), mieszamy, doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku, dusimy jeszcze ok. 1 minutę i wyłączamy.

Kluski śląskie gotujemy wg przepisu na opakowaniu pamiętając o wlaniu do gotującej się wody odrobiny oleju, aby kluski się nie zlepiały. Odcedzamy je po ugotowaniu łyżką cedzakową.

Pieczeń kroimy w plastry i układamy na talerzach, dokładamy kluski i polewamy wszystko sosem. Smacznego!

Pieczeń jagnięca z borowikami i kluski śląskie_06a

One thought on “Pieczeń jagnięca z borowikami i kluskami śląskimi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>