Pieczarkowa z serem i kurczakiem

Ser Edam jest lekko słony i pikantny i świetnie się topi. Dlatego idealnie nadaje się do gorących zup. Ciepłe grzanki, roztopiony ser i aromatyczna, sycąca zupa, to idealny posiłek dla zmarzniętego człowieka. Jako dodatek do niniejszego przepisu został wykorzystany właśnie ser edamski, czyli polska wersja sera Edammer, który jest produkowany w holenderskim mieście Edam. Ser ten jest sprzedawany w woskowej otoczce i jest bardzo odporny na starzenie, co pomiędzy XIV a XVIII uczyniło go najpopularniejszym serem konsumowanym na statkach i w zamorskich koloniach.

Pieczarkowa z serem i kurczakiem_04a

Składniki:

  • 1 opakowanie mrożonej zupy pieczarkowej (wykorzystana Nordis zupa pieczarkowa)
  • 1 szklanka śmietanki 30%
  • ok. 100 g żółtego sera
  • masło (najlepiej klarowane)
  • sól, pieprz do smaku
  • pieczywo na grzanki.

Pieczarkowa z serem i kurczakiem_01a

Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w drobną kostkę. Oprószamy solą i pieprzem.

W garnku rozgrzewamy 2 łyżki masła klarowanego i wrzucamy kawałki kurczaka. Kiedy mięso się przyrumieni wrzucamy mrożoną zupę pieczarkową. Podsmażamy na średnim ogniu do momentu aż wyparuje woda, a warzywa staną się miękkie. Zalewamy całość ok. 3/4 litra gorącej wody.

Pieczarkowa z serem i kurczakiem_02a

Gotujemy (również na średni ogniu) ok. 5 minut i dodajemy śmietanę. Doprawiamy do smaku.

Bułki lub chleb kroimy na kromki, smarujemy masłem i wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 10 minut. Możemy również podsmażyć pieczywo do zrumienienia na patelni.

Gorącą zupę wlewamy do talerzy i posypujemy startym na drobnych oczkach żółtym serem. Podajemy z grzankami. Tanio, szybko i smacznie!

Pieczarkowa z serem i kurczakiem_03a

One thought on “Pieczarkowa z serem i kurczakiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>