Pesto pietruszkowe do kopytek i makaronów

Pesto pozwola uatrakcyjnić proste składniki potrawy jak makaron czy kopytka, przy naprawdę minimalnym nakładzie pracy. Tradycyjne pesto robi się ze świeżych liści bazylii, ale w Polsce możemy sięgnąć po pietruszkę – zieleninę bliższą naszej tradycyjnej kuchni. Efekt: pesto o niezwykłym, głębokim smaku, który wielu może przypaść do gustu bardziej, niż klasyczne pesto.

Pora: obiad, kolacja
Rodzaj dania: danie główne
Czas przygotowania: ok. 10 minut
Porcja: 2-3 osoby

Pesto pietruszkowe do kopytek luib makaronów_04a

Składniki:

  • 1 duży pęczek pietruszki
  • 2 łyżki ziaren słonecznika
  • 1 łyżka pestek z dyni
  • 1/2 małego ząbka czosnku
  • skórka starta z 1 limonki
  • 1 łyżeczka soku wyciśniętego z limonki
  • 9 dużych łyżek oliwy z oliwek
  • 3 łyżki tartego parmezanu/corregio/grana padano/sera cheddar
  • sól, pieprz do smaku.

Pesto pietruszkowe do kopytek luib makaronów_01a

Do podania:

  • makaron/gnocchi/kopytka (wykorzystane Nordis Kopytka ziemniaczane)

Pietruszkę dobrze myjemy pod bieżącą wodą i grubo siekamy. Wszystkie składniki pesto umieszczamy w wysokiej szklance i miksujemy za pomocą blendera na gładką masę. Jeśli składniki nie chcą się miksować, oznacza to, że jest za mało oliwy i należy dolać jej więcej. Pesto mieszamy z kopytkami lub makaronem.

Pesto pietruszkowe do kopytek luib makaronów_03a

Pesto pietruszkowe do kopytek luib makaronów_02a

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>