Pasta z groszku z koperkiem i czosnkiem

Pamiętacie z czasów szkolnych tę chwilę, kiedy sięgaliście po kanapkę do tornistra? Znowu z wędliną lub serem?! Dziś już więcej wolno i można sięgnąć po warzywną alternatywę. Kromka z pastą z zielonego groszku może być świetnym rozwiązaniem dla wegetarian. Jest szansa, że zachęci dzieci do brania kanapek do szkoły. Kanapka jest banalnie łatwa w wykonaniu, a zrobienie jej zajmuje najwyżej 10 minut.

Pora: śniadanie, kolacja
Rodzaj dania: dodatek
Czas przygotowania: ok. 10 minut
Porcja: 4 osoby

Pasta z zielonego groszku i koperku_04a

Składniki:

  • 200 g mrożonego zielonego groszku (wykorzystane Nordis groszek)
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 g prażonych nasion lnu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 120 g sera feta
  • pół szklanki wody
  • pół pęczka koperku
  • sól i pieprz do smaku.

Pasta z zielonego groszku i koperku_01

Zmrożony groszek wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy ok. 20 sekund tak, aby groszki zaledwie się rozmroziły. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Ziarna lnu prażymy na suchej patelni. Wszystkie składniki pasty miksujemy za pomocą blendera ręcznego w wysokim naczyniu, na gładką masę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Pasta z zielonego groszku i koperku_02aPasta z zielonego groszku i koperku_03a

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>