Ciasta i ciastka,  Deser,  Tłusty czwartek

Pączki z jabłek

Dla wszystkich, którzy zastanawiają się czy zjeść więcej niż jednego pączka w tłusty czwartek mamy propozycję: pączki z jabłek! Można ich zjeść wiele bez kalorycznych konsekwencji.

Pora: deser
Rodzaj dania: pączki
Czas przygotowania: ok. 40 minut
Porcja: 10 osób

Pączki z jabłek_01a

Składniki:

Jabłka:

  • 10 małych jabłek winnych
  • ok. 10 łyżeczek twardego dżemu z żurawiny lub porzeczki
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • garść posiekanych orzechów włoskich.

Ciasto:

  • 5 jajek
  • 120 g mąki
  • smalec do głębokiego smażenia (ok. 4 kostki na mały, wysoki rondelek)
  • cukier puder do oprószenia
  • lody waniliowe (wykorzystane Nordis Cadenza).

Jabłka myjemy i z jednej strony usuwamy gniazda nasienne zostawiając jednak “czapeczki” z ogonkami. Do tak powstałej kieszonki wkładamy łyżeczkę dżemu, który wcześniej mieszamy z miodem i posiekanymi orzechami. Dżemu nie może zbyt wiele. Inaczej podczas smażenia zacznie wyciekać z jabłek. Na wydrążone jabłka nakładamy “czapeczki”.

Białka jajek ubijamy na sztywno razem ze szczyptą soli. Dodajemy rozmieszane żółtka i przesianą mąkę i delikatnie mieszamy całość.

Jabłka zanurzamy w cieście tak, aby dokładnie oblepiło owoc. Nalewamy ciasto na wierzch jabłka tak, aby wypełniło szczelinę między czapeczką, a resztą owocu.

Jabłka wkładamy do rozgrzanego tłuszczu. Najlepiej smażyć jabłka w pozycji pionowej, aby całe były zanurzone w tłuszczu. Wtedy dżem z wnętrza nie wycieknie. Jabłka smażymy ok. 7-8 minut. Tłuszcz nie może być za gorący, gdyż ciasto się spali, a jabłka pozostaną niedopieczone. Pączki odsączamy z nadmiaru tłuszczu, posypujemy cukrem pudrem, przekrawamy na pół. Podajemy z gałką lodów waniliowych.

Pączki z jabłek_04a Pączki z jabłek_03a

Pączki z jabłek_02a

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *