Dania główne,  Dodatki,  Obiad

Orzechowo-serowa pierzynka do pyz, kopytek, klusek

Kiedy znudzi się nam tradycyjny smak klusek, możemy uatrakcyjnić go poprzez dodanie ciekawej pierzynki. Orzechy włoskie i parmezan nadadzą im lekko pikantny, korzenny smak. Sprawią, że odkryjemy nowe oblicze mączno-ziemniaczanych wyrobów.

Pora: obiad
Rodzaj dania: dodatek
Czas przygotowania: do 15 minut
Porcja: 2 osoby

Orzechowo - serowa pierzynka do pyz, kopytek, klusek_03a

Składniki:

  • garść orzechów włoskich
  • 20 g tartego parmezanu/corregio/grana padano
  • 30 g masła
  • 1 opakowanie kopytek, klusek lub pyz (wykorzystane Nordis Pyzy ziemniaczane).

Orzechowo - serowa pierzynka do pyz, kopytek, klusek_01a

Kluski gotujemy wg przepisu na opakowaniu i odstawiamy do ostygnięcia. Na dużej patelni roztapiamy masło, dodajemy zmielone orzechy i podsmażamy przez chwilę na małym ogniu, uważając aby ich nie spalić.

Orzechowo - serowa pierzynka do pyz, kopytek, klusek_02a

Dodajemy kluski, mieszamy i podsmażamy z każdej strony aż kluski będą ciepłe. Porcje układamy na talerze i posypujemy startym parmezanem.

Orzechowo - serowa pierzynka do pyz, kopytek, klusek_04a

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *