Dania główne,  Obiad

Orientalne penne z marchewką na mleku kokosowym

Do tanga czasem trzeba trojga, a nawet czworga. Mleko, makaron i marchewka, wraz z cichym wspólnikiem, którym jest w tym przepisie korzeń imbiru – tworzą danie, którego smak będziemy pamiętać długo po zjedzeniu penne. Orientalne smaki kojarzą nam się ze słodko-kwaśnymi potrwami z Chin, czy piekielnie ostrymi potrawami tajskimi. Ale mogą też być delikatne, jak niniejszy przepis na penne z marchewką na mleku kokosowym.

Pora: obiad, kolacja
Rodzaj dania: danie główne
Czas gotowania: 20 minut
Czas przygotowania: ok. 15 minut
Porcja: 4 osoby

Orientalne penne z marchewką na mleku kokosowym_04a

Składniki:

  • 400 g makaronu penne
  • 200 g marchewki (wykorzystano Nordis Marchew kostka)
  • 1/2 szklanki bulionu lub wody
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 2 cm korzenia imbiru
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz do smaku.

Orientalne penne z marchewką na mleku kokosowym_01a

Zmrożoną marchewkę wrzucamy na rozgrzana patelnię z masłem, chwilę podsmażamy na małym ogniu, wlewamy bulion i dusimy do miękkości. Wlewamy mleko kokosowe, starty na tarce lub posiekany korzeń imbiru. Dusimy jeszcze kilka minut i doprawiamy solą, pieprzem i miodem.

Orientalne penne z marchewką na mleku kokosowym_02a

W międzyczasie gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu i po odcedzeniu łączymy na patelni z sosem kokosowo-marchewkowym. Rozkładamy na porcje.

Orientalne penne z marchewką na mleku kokosowym_05a Orientalne penne z marchewką na mleku kokosowym_03b

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *