Dania główne,  Dania trudniejsze,  Obiad,  Zapiekanki

Musaka z fasoli i bakłażana

Musaka to grecka zapiekanka przyrządzana zazwyczaj z jagnięciny, bakłażanów i parmezanu. Latem mamy zwykle mniejszą ochotę na mięso. Dlatego proponuję przygotowanie musaki warzywnej. Aby przyspieszyć przygotowanie potrawy można skorzystać z jednej z bardziej uniwerslanych mrożnych mieszanek warzywnych, a mianowicie leczo.

Jednym z głównych składników musaki jest warzywo, które w języku polskim nazywane jest wyjątkowo oryginalnie: bakłażan lub oberżyna. Długo sądzono, że bakłażan może być trujący. Okazało się, że zawiera w sobie tylko nikotynę – i to więcej, niż jakakolwiek inna roślina jadalna. Palaczy, których teraz zapewne zaintrygowałam muszę zmartwić. Dopiero 9 kg oberżyny daje ekwiwalent nikotyny z jednego papierosa.

Musaka z fasoli i bakłażana

Składniki:

  • 1 opakowanie mieszanki mrożonej Leczo
  • 1 bakłażan
  • 2 łyżki oleju
  • 1 por
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 zmiażdżony ząbek czosnku (jeśli lubicie czosnek)
  • 400 g pomidorów krojonych z puszki
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 400 g drobnej fasoli z puszki (użyłam fasoli w sosie pomidorowym)
  • 2 łyżeczki suszonych ziół (papryka mielona, majeranek, ziola prowansalskie)
  • pieprz do smaku
  • 300 ml jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 30 g parmezanu, coregio lub innego startego sera.
DSC_0177_a
– Bakłażana kroimy na plastry.

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. W tym czasie gotujemy plastry bakłażana wrzucając je do wrzątku na 2 minuty. Odcedzamy na łyżce cedzakowej, osuszamy ręcznikiem papierowym i odstawiamy na bok.

DSC_0182_a
– Pora i nać selera kroimy na krążki i wrzucamy z mrożoną mieszanką leczo na rozgrzany olej.

Pora oraz nać selera kroimy na krążki i wrzucamy wraz ze zmiażdżonym czosnkiem i mrożoną mieszanką leczo (może być wprost z zamrażalnika) na rozgrzany na patelni olej. Podsmażamy na średnim ogniu ok. 5 min tak, aby warzywa trochę zmiękły.

DSC_0184_a
– Pomidory krojone, przecier i fasola.

Dodajemy pomidory, przecier, fasolę, zioła i czarny pieprz. Przykrywamy, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu ok. 10 minut.

DSC_0186_a
– Mieszankę warzyw gotujemy ok. 10 minut.

Wszystkie warzywa powinny być miękkie. Wtedy wlewamy połowę zawartości patelni do żaroodpornego naczynia i układamy na niej plastry bakłażana.

DSC_0191_a
– Na połowie mieszanki warzywnej układamy plastry bakłażana.

Wlewamy pozostałą część mieszanki i ponownie układamy plastry bakłażana.

DSC_0187_a
– Jajka z jogurtem roztrzepujemy widelcem.

Całość polewamy jajkami roztrzepanym z jogurtem i posypujemy startym serem.

DSC_0196_a

Potrawę należy piec w rozgrzanym piekarniku 40 minut w temp. 180 stopni, aż do osiągnięcia złoto-brązowego koloru.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *