Dania główne,  Obiad

Mus z jabłek, gruszek i bananów do kopytek i makaronów

Kopytka kojarzą nam się z tłuszczem, skwarkami i tarta bułką. Tymczasem można je podać bardzo szybko, i zarazem nietypowo, na słodko. Do wykonania przepisu wystarczy zdobyć parę jabłek i gruszek oraz banana. Wszystkie te owoce są dostępne o tej porze roku niemal w każdym sklepie spożywczym.

Pora: obiad, kolacja
Rodzaj dania: danie główne
Czas przygotowania: ok. 25 minut
Porcja: 2 osoby

Mus-z-gruszek-jablek-i-bananow-do-kopytek

Składniki:

  • 1 opakowanie (450 g) kopytek (wykorzystano Nordis Kopytka ziemniaczane)
  • 150 g gruszki
  • 150 g jabłka
  • 1 banan
  • 100 g twarogu
  • garść posiekanych migdałów
  • gałka muszkatołowa.

Gruszki i jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne. Kroimy na małe kawałki lub plasterki i wsadzamy do garnka wraz z połową szklanki wody. Gotujemy ok. 10 minut na małym ogniu i dodajemy pokrojonego w plasterki banana. Dusimy jeszcze 5 minut i miksujemy za pomocą blendera na gładką masę.

Kopytka gotujemy wg przepisu na opakowaniu, wykładamy na talerze, dodajemy łyżeczkę masła i posypujemy kawałkami twarogu. Na kopytka wykładamy mus owocowy i posypujemy posiekanymi migdałami.

Mus-z-gruszek-jablek-i-bananow-do-kopytek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *