Ciasta i ciastka,  Na śniadanie lub kolację,  Przystawki

Muffinki ze szpinakiem

Muffinki kojarzą nam się ze słodkimi wypiekami. Ale kapitalna w smaku jest ich alternatywna wersja zawierająca nieco czosnku i pieprzu oraz podana z żółtym serem i pomidorkami koktajlowymi; ewentualnie z sosem pomidorowym. Do tego typu muffinek potrzebujemy przede wszystkim zwykłej mąki pszennej, szpinaku (może być mrożony) i sera mascarpone.

Muffinki ze szpinakiem_04a

Składniki:

  • 100 g mrożonego szpinaku (wykorzystano Nordis Szpinak)
  • 25 g masła (najlepiej klarowanego)
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 g sera mascarpone
  • 125 ml mleka
  • 1 jajko
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody
  • pomidorki koktajlowe
  • 50 g startego żółtego sera
  • sól, pieprz do smaku.

Muffinki ze szpiankiem_01a

Szpinak rozmrażamy i osączamy, a następnie podsmażamy na maśle i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i ser mascarpone. Całość mieszamy i dusimy ok. 1 minuty ciągle mieszając.

Muffinki ze szpinakiem_02a

Mąkę wraz z sodą przesiewamy i dodajemy do szpinaku wymieszanego z mascarpone. Wbijamy jajko, doprawiamy solą, pieprzem i wlewamy mleko. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy.

Do papilotek lub natłuszczonej formy muffinkowej nakładamy porcje ciasta do 3/4 wysokości foremek. Na wierzchu każdego muffinka układamy połówki pomidorków koktajlowych.

Muffinki ze szpinakiem_03a

Pieczemy 20 minut w nagrzanym do 190 stopni piekarniku. Po wystygnięciu każdą z muffinek posypujemy startym żółtym serem.

Muffinki ze szpinakiem_05a

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *