Dodatki,  Przystawki

Mini marchewki glazurowane w brązowym cukrze

Jeżeli chcecie zaakcentować główne danie energetyczną barwą i słodkim smakiem polecam glazurowaną mini marchewkę, która praktycznie robi się sama. Można ją jeść również jako niezależną przekąskę, a do tego przepięknie wygląda na stole.

Marchewki glazurowane_02a

Składniki:

  • 0,5 opakowania mrożonej marchewki mini (wykorzystane Nordis Marchewka kostka ok. 2,70 zł)
  • 2 łyżki masła (najlepiej klarowanego)
  • woda
  • 2 płaskie łyżki brązowego cukru
  • pieprz, gałka muszkatołowa do smaku.

Propozycja podania:

  • świeże gałązki majeranku.

W rondelku na małym ogniu rozpuszczamy masło. Wrzucamy marchewki i smażymy je  delikatnie mieszając, aż w całości pokryją się masłem.

Wlewamy gorącą wodę tak, aby przykryła marchewki. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i gotujemy bez pokrywki ok. 20 minut aż zmiękną.

Warzywa powinny być miękkie, a w rondelku powinno zostać samo masło. Jeśli marchewki są twarde, to dolewamy wodę i gotujemy je dalej aż do miękkości. Jeśli w rondelku została jeszcze woda, to zwiększamy gaz i odparowujemy ją.

Marchewki posypujemy brązowym cukrem i delikatnie mieszając czekamy aż cały cukier się rozpuści i pokryje marchewki.

Podajemy posypane świeżymi gałązkami majeranku.

Marchewki glazurowane_03a

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *