Mięsno-warzywna terrina

Terrina stanowi ciekawą odmianę na świątecznym stole. Danie dla smakoszy mięs, które można konsumować z wieloma dodatkami, jak korniszony, marynowane grzyby, chrzan, żurawina, etc. i długo przechowywać w lodówce. W wielu miejscach można spotkać opis, że potrawę przygotowuje się w kamionkowej formie. Z powodzeniem można wykorzystać do wykonania pięknej i smakowitej terriny zwykłą blaszaną formę.

Pora: obiad, śniadanie
Rodzaj dania: przystawka
Czas przygotowania: ok. 30 minut
Czas pieczenia: 1 h 15 minut
Porcja: 8 osób

Mięsno-warzywna terrina_06a

Składniki:

  • ok. 1 kg mięsa mielonego
  • 200 g wędzonki
  • 200 g cienkiego boczku w plastrach
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g mrożonej włoszczyzny
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 100 g suszonych śliwek bez pestek
  • 50 ml śliwowicy
  • masło klarowane lub olej do smażenia
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego
  • sól do smaku.

Mięsno-warzywna terrina_01a

Mielone mięso wkładamy do dużej miski, dodajemy do niego umyte i posiekane drobno szczypiorek i pietruszkę, wlewamy koniak, wsypujemy rozgniecione ziele angielskie i sól. Całość mieszamy.

Mięsno-warzywna terrina_02a

Cebulę i czosnek siekamy, szklimy na maśle klarowanym, dodajemy zmrożoną włoszczyznę i podsmażamy wszystko razem na małym ogniu przez ok. 4 minuty. Odstawiamy na bok do ostygnięcia, a w międzyczasie kroimy wędzonkę w kostkę i razem z przestudzonymi warzywami dodajemy do mielonego mięsa. Całość mieszamy.

Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy w niej plastry boczku tak, aby wystawały poza formę.

Mięsno-warzywna terrina_03a

Keksówkę wypełniamy do połowy masą mięsną, układamy pokrojone na kawałki śliwki i wykładamy resztę mięsa. Przykrywamy plastrami boczku i papierem do pieczenia.

Mięsno-warzywna terrina_04a

Formę wkładamy do blachy napełnionej do połowy wodą i całość wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy – a dokładniej gotujemy w piekarniku – przez godzinę i odlewamy sos, który zebrał się na dnie keksówki. Ponownie wkładamy do pieczenia na 15 minut i jeszcze raz odlewamy sos. Przed pokrojeniem w plastry terrinę należy wystudzić.

Mięsno-warzywna terrina_05a