Meksykańska patelnia z nachos

Kiedy zastanawiamy się co zrobić z patelnią, zazwyczaj przychodzi nam na myśl smażenie kotletów schabowych, naleśników lub jajecznicy. Na patelni można jednak stworzyć całkiem przyzwoity i treściwy obiad. W patelni również można go podać,  zaskakując gości i zaoszczędzając na myciu naczyń.

Pora: obiad
Rodzaj dania: danie główne
Czas przygotowania: ok. 30 minut
Porcja: 4 osoby

Meksykańska patelnia z nachos_03a

 

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego (wołowego lub wołowo-wieprzowego)
  • olej/oliwa do smażenia
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 opakowanie mieszanki mrożonek z czerwoną fasolą (wykorzystana Nordis Mieszanka Premium)
  • 1 papryczka chili
  • 2 łyżeczki mielonego kminku
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 szklanka soku pomidorowego
  • 1 szklanka wody
  • pół pęczka natki pietruszki
  • pół pęczka szczypiorku
  • sól i pieprz do smaku.

Meksykańska patelnia z nachos_01a

Do podania:

  • 1 duża paczka nachos

Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę. Chili siekamy. Mięso podsmażamy na oleju, dodajemy czosnek, paprykę, mieszankę warzyw przez chwile podsmażamy.

Meksykańska patelnia z nachos_02a

Dokładamy koncentrat pomidorowy, mieszamy i chwilę podgrzewamy. Wlewamy wodę, sok pomidorowy, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 7 – 8 minut. Potrawę doprawiamy kminkiem, kolendrą, papryką, sola i pieprzem. Podajemy na patelni razem z nachos.

Meksykańska patelnia z nachos_04a