Dania główne,  Obiad

Makaron z kalafiorem

Makaron z kalafiorem to danie bardzo proste, ale nie jest banalne. Kalafior przesiąknięty smakiem i aromatem orientalnych przypraw daje bardzo ciekawe wrażenia smakowe. Zaletą tego przepisu jest też możliwość bardzo szybkiego przygotowania.

Pora: obiad
Rodzaj dania: danie główne
Czas przygotowania: do 30 minut
Porcja: 4 osoby

Makaron z kalafiorem_04a

Składniki:

  • 250 g makaronu (świderki, muszelki)
  • 450 g kalafiora świeżego lub mrożonego (wykorzystany Kalafior Nordis)
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 szklanki wrzątku
  • olej do smażenia
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz do smaku
  • 1/2 pęczka szczypiorku.

Makaron z kalafiorem_01a

Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę lub drobno siekamy. Wrzucamy wprost do głębokiej patelni, na lekko rozgrzany olej i delikatnie rumienimy. Dokładamy koncentrat pomidorowy, zioła, różyczki kalafiora i przez chwilę podsmażamy.

Makaron z kalafiorem_02a

Dolewamy wrzątek, doprawiamy solą i pieprzem oraz dusimy kalafior do miękkości (lecz także chrupkości), od czasu do czasu mieszając. Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu al dente, odcedzamy i dzielimy na porcje. Na każda porcję makaronu wykładamy porcję kalafiora i posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Całość możemy skropić oliwą.

Makaron z kalafiorem_06a

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *