Dania główne,  Na śniadanie lub kolację,  Obiad,  Śniadanie i Kolacja,  Zapiekanki

Makaron z brokułami i migdałami

Wystarczy dobry pomysł, aby obiad był urozmaicony i wzbogacony w składniki mineralne. Ot na przykład można do makaronu dodać migdałów. Niby niewielki składnik spożywczy, a jednak zwany “królem pośród orzechów”. Nie dość,że migdały mają witaminy z grupy B i E, to jeszcze zawierają dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych i potas, dzięki czemu zapobiegają chorobom serca i cukrzycy. Z bogactwa migdałów mogą skorzystać także kobiety- olejek w nich zawarty jest bogaty w witaminę E, która opóźnia proces starzenia skóry poprzez neutralizację wolnych rodników. Drogie panie, pamiętajcie więc aby wiosenne rytuały piękności uzupełniać “upiększającą dietą”.

Pora: obiad
Rodzaj dania: danie główne
Czas przygotowania: ok. 45 minut
Porcja: 4 osoby

Makaron z brokułami i migdałami_03a

Składniki:

  • 400 g makaronu (wykorzystany makaron łazanki)
  • 1 łyżka oleju
  • 450 g brokuła (wykorzystano Nordis Brokuły mrożone)
  • 70 g drobno startego żółtego sera (np. cheddar)
  • 50 g masła
  • 50 g posiekanych migdałów
  • sól do smaku.

Makaron z brokułami i migdałami_01

Makaron gotujemy al dente wg przepisu na opakowaniu, a następnie odcedzamy, przelewamy zimną wodą i skrapiamy olejem.

Brokuły wrzucamy do wrzącej wody, gotujemy ok. 2 – 3 minut, również odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Osączone brokuły kroimy drobno i mieszamy z migdałami, serem i solą.

Makaron z brokułami i migdałami_02a

Do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego wkładamy makaron i przykrywamy go brokułami. Pieczemy przez ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni.

Makaron z brokułami i migdałami_04a

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *