Wystarczy dobry pomysł, aby obiad był urozmaicony i wzbogacony w składniki mineralne. Ot na przykład można do makaronu dodać migdałów. Niby niewielki składnik spożywczy, a jednak zwany “królem pośród orzechów”. Nie dość,że migdały mają witaminy z grupy B i E, to jeszcze zawierają dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych i potas, dzięki czemu zapobiegają chorobom serca i cukrzycy. Z bogactwa migdałów mogą skorzystać także kobiety- olejek w nich zawarty jest bogaty w witaminę E, która opóźnia proces starzenia skóry poprzez neutralizację wolnych rodników. Drogie panie, pamiętajcie więc aby wiosenne rytuały piękności uzupełniać “upiększającą dietą”.
Pora: obiad Rodzaj dania: danie główne Czas przygotowania: ok. 45 minut Porcja: 4 osoby
Składniki:
400 g makaronu (wykorzystany makaron łazanki)
1 łyżka oleju
450 g brokuła (wykorzystano Nordis Brokuły mrożone)
70 g drobno startego żółtego sera (np. cheddar)
50 g masła
50 g posiekanych migdałów
sól do smaku.
Makaron gotujemy al dente wg przepisu na opakowaniu, a następnie odcedzamy, przelewamy zimną wodą i skrapiamy olejem.
Brokuły wrzucamy do wrzącej wody, gotujemy ok. 2 – 3 minut, również odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Osączone brokuły kroimy drobno i mieszamy z migdałami, serem i solą.
Do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego wkładamy makaron i przykrywamy go brokułami. Pieczemy przez ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni.