Lodowe tiramisu

Poniższy przepis przedstawia lodową wersję popularnego deseru tiramisu. Zamiast mascarpone wystarczy wykorzystać lody waniliowe. Należy też włożyć deser do zamrażarki, zamiast lodówki. Danie możemy podawać zarówno jako odkrojone kawałki lub formować tradycyjne, lodowe gałki za pomocą łyżki do lodów. Trzeba pamiętać, żeby wyciągną lody na ok. 5 minut przed podaniem, aby przed formowaniem gałek zdążyły zmięknąć.

Lodowe Tiramisu_06a

Składniki:

  • 1 płaska łyżka cukru
  • 150 ml espresso
  • 1 łyżka ciemnego rumu
  • biszkopty „Lady fingers”
  • kakao do oprószenia
  • 1 litr lodów waniliowe (wykorzystane Nordis Cadenza waniliowa).

Lodowe Tiramisu_01a

Rozpuścić cukier w espresso, rozmieszać z rumem i wystudzić. Mieszaninę wylać na płaski talerzyk i zanurzać w niej biszkopty z obu stron. Zazwyczaj wystarczy kilka sekund, ale czasem więcej, jeśli biszkopt będzie twardszy.

Lodowe Tiramisu_02a

Biszkopty przekładamy do miski ze ścianami prostopadłymi do dna. Im średnica miski będzie większa, tym cieńsza będzie warstwa lodowa.

Lodowe Tiramisu_03a

Lody wyjmujemy z zamrażarki, zostawiamy na ok. 5 minut i przekładamy do miski, w której miksujemy je przez ok. 2 minuty. Masa lodowa powinna być miękka, jednak pomimo to nie rozpuszczać się. Wylewamy ją na warstwę nasączonych biszkoptów.

Lodowe Tiramisu_04a

Wyrównujemy powierzchnię masy i wsadzamy całość do zamrażarki, na co najmniej 2 godziny. Przed podaniem możemy porcje oprószyć ciemnym kakao.

Lodowe Tiramisu_05aLodowe Tiramisu_07a

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>