Deser

Lodowe ptasie mleczko

Kapitalnym pomysłem na letnie party jest lodowe ptasie mleczko. Warto wykorzystać do tego owoce sezonowe, lody i czekoladę dobrej jakości. Szczególnie ważne w tym przepisie jest to, że wystarczy zaledwie 10 minut, aby go przygotować. Resztę zadania wykonuje za nas lodówka.

Pora: podwieczorek
Rodzaj dania: deser lodowy
Czas chłodzenia: 4 godziny
Czas przygotowania: ok. 10 minut
Porcja: ok. 8 pralinek

Lodowe ptasie mleczko_02a

Składniki:

  • 200 g serka kremowego
  • 500 ml lodów truskawkowych (wykorzystana Nordis Cadenza truskawkowa)
  • 150 g pokruszonych ciasteczek maślanych
  • ok. 1 szklanki malin
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady.

W dużej misce miksujemy serek na gładką masę. Dodajemy lody i ponownie miksujemy na gładką masę. Dodajemy pokruszone ciasteczka maślane, opłukane maliny i mieszamy całość łyżką.

Deser lodowy

Masę przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wygładzamy powierzchnię i wkładamy do zamrażarki na min. 4 godziny.

Tabliczki czekolady kruszymy na małe kawałki, roztapiamy w kąpieli wodnej i studzimy. Czekolada powinna być jeszcze płynna, ale już chłodna.

Zmrożoną masę wyjmujemy i kroimy na małe kawałki (ok. 1 cm x 2 cm). Każdy kawałek zanurzamy w rozpuszczonej czekoladzie i oblewamy ją z każdej strony. Układamy na papierze do pieczenia. Zimno płynące z lodowej masy sprawi, że czekolada natychmiast się zestali i deser będzie można jeść od razu. Jeśli zamierzamy zjeść go później należy go włożyć do zamrażalnika.

Tego typu deser powinniśmy zjeść maksymalnie do 48 godzin od włożenia masy lodowej do zamrażarki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *