Kurczak korzenny

Wiosna za progiem, ale w marcu potrafi zawiać chłodem. Na rozgrzewkę najlepszy jest wtedy kurczak korzenny. Jedną z przypraw odpowiadających za korzenny smak w tym przepisie jest ziele angielskie. Nazwa nieco myląca, gdyż wiecznie zielone drzewo obsypane jagodami ziela rośnie w lasach deszczowych Ameryki Południowej i Środkowej.

Pora: obiad
Rodzaj dania: danie główne
Czas przygotowania: ok. 60 minut
Porcja: 4 osoby

Kurczak korzenny_03a

Składniki:

  • 4 udka z kurczaka lub kaczki
  • olej do smażenia
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 cytryny
  • 150 ml białego wina (wytrawnego)
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 250 g mrożonej marchewki (Nordis Marchew kostka)
  • ok. 25 czarnych oliwek
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • sól, pieprz do smaku.

Kurczak korzenny_01a

Udka z kurczaka myjemy, osuszamy za pomocą ręcznika papierowego, skrapiamy sokiem z cytryny.

W dużym rondlu rozgrzewamy olej i wkładamy udka z kurczaka. Rumienimy z obu stron i wyjmujemy na chwilę z rondla, do którego dodajemy pokrojoną drobno cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Warzywa szklimy, a następnie wkładamy kurczaka.

Kurczak korzenny_02a

Do całości wlewamy wino, dodajemy pomidory i przyprawy. Dusimy pod pokrywką na małym ogniu przez 45 minut. Na kwadrans przed końcem gotowania wsypujemy zmrożoną marchewkę, a 5 minut później oliwki. W efekcie gotowania mięso kurczaka powinno odchodzić od kości.

Kurczak korzenny_04a

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>