Dania główne,  Obiad,  Placki, pyzy, pierogi, naleśniki

Krokiety z brukselki i ziemniaków

Zdarza się, że zostanie nam trochę ziemniaków z obiadu i nie wiadomo co z nimi zrobić.Tak się składa, że świetnie się one skomponują z brukselką, którą, zazwyczaj, nie wiadomo jak przyrządzić. W efekcie wyjdą nam pyszne krokiety, które rewelacyjnie smakują podane na ciepło.

Pora: obiad
Rodzaj dania: danie główne
Czas przygotowania: ok. 45 minut
Porcja: 4 – 6 osób

Krokiety z brukselki i ziemniaków_05a

Składniki:

  • 500 g ugotowanych i rozgniecionych ziemniaków
  • 450 g brukselki (wykorzystano Nordis brukselka)
  • 50 g masła klarowanego
  • 5 średnich cebul
  • 2 – 3  jajka
  • 100 g mąki
  • bułka tarta do obtoczenia
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz do smaku.

Krokiety z brukselki i ziemniaków_01a

Zmrożoną brukselkę wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy. Pamiętajmym, aby dodać odrobinę cukru lub mleka – usunie gorzki smak brukselki, jak i nieprzyjemny zapach podczas gotowania.

Na dużej, głębokiej patelni roztapiamy masło i podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę wraz z boczkiem. Dodajemy zmiksowaną wcześniej lub drobno pokrojoną brukselkę.

Krokiety z brukselki i ziemniaków_02a

Smażymy ok. 5 minut i studzimy masę. Całość mieszamy z ziemniakami i 2 jajkami. Jeśli masa jest zbyt rzadka można dodać trochę mąki. Doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy krokiety, obtaczamy je w mące, rozkłóconym jajku i bułce tartej.

Krokiety z brukselki i ziemniaków_03a

Smażymy z każdej strony na średnio rozgrzanym oleju.

Krokiety z brukselki i ziemniaków_04a
Krokiety z brukselki i ziemniaków_06a

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *