Krem z zielonego groszku z rzodkiewką i serem feta
12 kwietnia, 2016
Pomysł na obiad dla dziecka niejadka? Spróbujcie przyrządzić intensywnie zieloną zupę krem na bazie groszku. Barwa warzyw i owoców ma wpływ na zdrowie, jak twierdzą dietetycy. Czerwone wpływają na serce, zielone na układ oddechowy, zaś białe chronią przed infekcjami. Dodatkowo rzodkiewka, służąca tutaj do ozdoby, uznawana jest za jeden z naturalnych antybiotyków.
Pora: obiad Rodzajdania: zupa Czasprzygotowania: ok. 25 minut Porcja: ok. 6 osób
Składniki:
2 łyżki smalcu
2 szczypiory wraz z cebulką
800 g mrożonego zielonego groszku (wykorzystane Nordis Groszek zielony)
1/2 l bulionu
100 serka topionego
skórka otarta z połowy cytryny
1/4 kostki sera feta
tyle rzodkiewek ile porcji
sól, pieprz do smaku.
Szczypior kroimy w plastry i podsmażamy chwilę na smalcu. Dodajemy zmrożony groszek oraz gorący bulion. Gotujemy pod przykryciem ok. 15 minut. Zdejmujemy z ognia i miksujemy za pomocą blendera na krem. Dodajemy serek topiony oraz skórkę z cytryny i ponownie miksujemy. Doprawiamy solą i pieprzem.
Ser feta kroimy w kostkę, a umyte rzodkiewki w plasterki.
Zupę rozlewamy do talerzy. Dodajemy kostki fety, plasterki rzodkiewek i oprószamy świeżo mielonym pieprzem.
komentarze 2
An@Mari
ostatnio miałam na blogu podobną zupę, z dodatkiem jeszcze prażonych pestek dyni lub bratków 🙂
Ania
http://www.anamarisworld.blogspot.com
milena
Ale narobiłaś mi apetytu na taką zieloną wiosenną zupkę 🙂