Ten przepis nadaje się doskonale na rozmowy na tarasie, przy zachodzącym słońcu i w sporym towarzystwie. Krem budyniowo-makowo-lodowy z wiśniami jest bardzo syty i opisana poniżej porcja z powodzeniem wystarczy dla 6, a nawet 8 osób.
Pora: podwieczorek Rodzajdania: deser, zimny krem, lody Czasprzygotowania: ok. 45 minut Porcja: 6-8 osób
Składniki:
Warstwa wiśniowa:
600 g wiśni
50 g cukru
300 ml soku nektaru wiśniowego lub z czarnej porzeczki
Owoce myjemy, usuwamy ogonki i drylujemy. Nektar gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Budyń rozrabiamy z 6 łyżkami wody i mieszając wlewamy do gotującego się nektaru. Gotujemy na małym ogniu ok. 30 sekund, dodajemy wiśnie i gotujemy jeszcze przez kolejne 30 sekund. Zestawiamy z ognia i studzimy.
Robimy masę budyniowo-makową:
Z mleka, budyniu i cukru ugotować budyń wg przepisu na opakowaniu i ostudzić. Zimną kremówkę ubić z cukrem i wymieszać za pomocą miksera z zimnym budyniem. Do masy dodać marcepan (starty na tarce) i mak, a następnie wymieszać.
Lody wyjmujemy z zamrażalnika na ok. 15 minut przed układaniem warstw deseru.
W dużej salaterce układamy masę budyniowo-makową i wiśnie oraz wykładamy za pomocą łyżki miękkie lody waniliowe. Całość posypujemy startą czekoladą i natychmiast podajemy.