Bez glutenu,  Deser

Krem budyniowo-makowo-lodowy z wiśniami

Ten przepis nadaje się doskonale na rozmowy na tarasie, przy zachodzącym słońcu i w sporym towarzystwie. Krem budyniowo-makowo-lodowy z wiśniami jest bardzo syty i opisana poniżej porcja z powodzeniem wystarczy dla 6, a nawet 8 osób.

Pora: podwieczorek
Rodzaj dania: deser, zimny krem, lody
Czas przygotowania: ok. 45 minut
Porcja: 6-8 osób

Zimny krem budynio-makowy z wiśniami_01a

Składniki:

Warstwa wiśniowa:

  • 600 g wiśni
  • 50 g cukru
  • 300 ml soku nektaru wiśniowego lub z czarnej porzeczki
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego

Warstwa budyniowo-makowa:

  • 500 ml mleka
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 3 łyżki cukru
  • 200 ml kremówki
  • 30 g cukru
  • 100 g masy marcepanowej
  • 20 g mielonego maku.

Warstwa lodowa:

  • 1 litr lodów waniliowych (wykorzystane Nordis Cadenza)
  • 50 g gorzkiej czekolady.

Robimy warstwę wiśniową:

Owoce myjemy, usuwamy ogonki i drylujemy. Nektar gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Budyń rozrabiamy z 6 łyżkami wody i mieszając wlewamy do gotującego się nektaru. Gotujemy na małym ogniu ok. 30 sekund, dodajemy wiśnie i gotujemy jeszcze przez kolejne 30 sekund. Zestawiamy z ognia i studzimy.

Robimy masę budyniowo-makową:

Z mleka, budyniu i cukru ugotować budyń wg przepisu na opakowaniu i ostudzić. Zimną kremówkę ubić z cukrem i wymieszać za pomocą miksera z zimnym budyniem. Do masy dodać marcepan (starty na tarce) i mak, a następnie wymieszać.

Lody wyjmujemy z zamrażalnika na ok. 15 minut przed układaniem warstw deseru.

W dużej salaterce układamy masę budyniowo-makową i wiśnie oraz wykładamy za pomocą łyżki miękkie lody waniliowe. Całość posypujemy startą czekoladą i natychmiast podajemy.

Zimny krem budynio-makowy z wiśniami_02a

Zimny krem budynio-makowy z wiśniami_03a

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *