Dania główne,  Obiad

Kotlety warzywno-pieczarkowe

Czy kotlety zawsze muszą być zrobione z mięsa? Otóż nie – mogą również powstać z zupy – w tym wypadku z mrożonej zupy pieczarkowej podanej w towarzystwie ziemniaków i surówki z kiszonej lub białej kapusty.

Słowo “kotlet” sugeruje mięsną zawartość, ponieważ najczęściej spotykamy kotlety wieprzowe, wołowe, cielęce lub drobiowe. Ale kotlety można równie dobrze zrobić z ziemniaków, jajek, marchwi, itp. A nawet zupy, jak w niniejszym przepisie.

Kotlety warzywno-pieczarkowe_05a

Składniki (6 kotletów):

  • 1 opakowanie mrożonej zupy pieczarkowej
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki płatków owsianych (najlepiej błyskawicznych)
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz do smaku.

Kotlety warzywno-pieczarkowe_01a

Mrożoną zupę pieczarkową wsypujemy do wrzącej wody i gotujemy aż zmiękną wszystkie warzywa. Całość odcedzamy na sicie lub durszlaku i odstawiamy do ostygnięcia.

Płatki owsiane zalewamy wrząca wodą i również osączamy (jeżeli wykorzystamy płatki owsiane zamiast błyskawicznych, to trzeba je będzie wcześniej ugotować).

Warzywa miksujemy za pomocą blendera.

Kotlety warzywno-pieczarkowe_02a

Dodajemy płatki owsiane, jajko i bułkę tartą. Całość mieszamy.

Kotlety warzywno-pieczarkowe_03a

Z przygotowanej w ten sposób masy formujemy wilgotnymi dłońmi niewielkie kotlety i równomiernie obtaczamy je w bułce.

Kotlety smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron.

Kotlety warzywno-pieczarkowe_04a

 

Tanio, szybko i smacznie!

Kotlety warzywno-pieczarkowe_06a

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *