Kotlety mielone ze szpinakiem

Są pewne potrawy, których wygląd jest nieskończenie powtarzalny i po prostu nudny. Sztandarowym przykładem jest kotlet mielony. Można jednak przy pomocy prostego triku poddać mielonego transformacji w zielonego, kotletowego superbohatera Hulk’a. Domownicy poczęstowani takim nietypowym mielonym będą mile zaskoczeni, zaś nasze dziecko zdecydowanie chętniej dokończy obiad. Do pełnej transformacji mielonego wystarczy jedna paczka szpinaku, kosztująca około 3,60 zł (450 g).

Kotlety mielone ze szpinakiem

Składniki:

  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 500 g mielonego mięsa drobiowego
  • 2 łyżki oleju
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • 2 małe kromki chleba razowego
  • 3/4 szklanki otrąb owsianych
  • sól i pieprz do smaku.

W rondelku rozgrzewamy masło klarowane i wrzucamy połamany na kawałki mrożony szpinak.

Kotlety mielone ze szpinakiem

Kiedy szpinak się rozmrozi, a część wody odparuje dodajemy 2 łyżki oleju i 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Mieszamy i dusimy jeszcze 2 minuty. Szpinak odkładamy na bok aby wystygnął.

W misce mieszamy mięso drobiowe, jajko, zimny szpinak, otręby owsiane oraz namoczone wcześniej w wodzie i wyciśnięte kromki chleba.

Kotlety mielone ze szpinakiem

Mięso doprawiamy do smaku solą i pieprzem i, jeśli mieszanka jest zbyt rzadka, dodajemy bułkę tartą.

Mokrymi dłońmi formujemy z mięsa kotlety i smażymy na średnim ogniu z dwóch stron, na lekko złoty kolor.

Kotlety mielone ze szpinakiem

 

Smak kotletów świetnie podkreślą, np. ziemniaczki podsmażane i sałatką pomidorowa.

2 thoughts on “Kotlety mielone ze szpinakiem

  1. Witam, świetny przepis, uwielbiam kotlety mielone i szpinak :-) zamierzam jutro go wypróbować, a czy zamiast otręb mogę użyć płatków owsianych i czy mam je wcześniej namoczyć? Pozdrawiam

    • Witam,
      Zamiast otręb może Pani wykorzystać płatki owsiane jak i każde inne. To czy namaczać je wcześniej czy nie, zależy od konsystencji masy- jeśli jest wilgotna wtedy nie namaczamy- płatki wchłoną wilgoć z masy, jeśli jest sucha, to namaczamy ok 10 min. w gorącej wodzie. Zawartość wody w masie może zależeć np. od mięsa mielonego- czasem można kupić mięso mielone „suche”, a czasem jest w nim więcej wilgoci.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>