Kopytka zapiekane ze śliwkami i kozim serem

Szybka, smaczna potrawa na jesienne dni. Kopytka gwarantują dużo energii, a śliwki, kozi ser i orzeczy włoskie podkręcają smak. W efekcie powstaje coś dla miłośników kluchów w dość wyrafinowanej otoczce. Spróbujcie koniecznie!

Pora: obiad, deser
Rodzaj dania: danie główne, zapiekanka
Czas przygotowania: ok. 15 minut
Czas pieczenia: 25 minut
Porcja: 4 osoby

Kopytka zapiekane ze śliwkami i kozim serem_01a

Składniki:

  • 500 g śliwek węgierek
  • 3 płaskie łyżki cukru brązowego/trzcinowego
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1 łyżka masła oraz masło do posmarowania formy
  • 100 g serka koziego
  • 50 g orzechów włoskich
  • ok. 800 g kopytek (wykorzystane Nordis Kopytka ziemniaczane).

Kopytka gotujemy w osolonej wodzie i odsączamy.

Śliwki myjemy, usuwamy pestki, dzielimy na połówki. Wkładamy do rondelka, zasypujemy cukrem i mieszamy aż puszczą sok. Dodajemy przyprawy i gotujemy na małym ogniu ok. 3 minuty.

Głęboką formę do zapiekania smarujemy masłem i wykładamy ugotowanymi kopytkami. Na wierzch wykładamy śliwki wraz z sosem oraz masło w płatkach. Dodajemy serek kozi wykładany za pomocą łyżeczki, posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi i  wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 25 minut.

Kopytka zapiekane ze śliwkami i kozim serem_02a Kopytka zapiekane ze śliwkami i kozim serem_03a

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>