Dania główne,  Dodatki,  Obiad

Sos jagodowy do kopytek

Czerwiec i lipiec to miesiące obfitujące w jagody. Sezon na jagody kończy się szybko i warto korzystać z tanich jagód. Sos z jagód to doskonały dodatek do naleśników, klusek, pierogów ryżu czy makaronu. W poniższym przepisie towarzyszą mu korzenne przyprawy: cynamon i kardamon, które świetnie podkreślają smak czarnych jagód.

Pora: obiad
Rodzaj dania: danie główne
Czas przygotowania: do 30 minut
Porcja: 4 osoby

Sos jagodowy do kopytek
Składniki:

  • 2 opakowania klusek po 450 g (wykorzystane Nordis kopytka ziemniaczane)
  • 250 g jagód
  • 2 łyżki cukru
  • 1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka mleka
  • pół szklanki gęstej śmietany
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • cynamon, kardamon do smaku.

Sos jagodowy do kopytek_01a

Jagody myjemy pod bieżącą wodą – nie musimy ich sparzać, ponieważ będę dalej gotowane. Do garnuszka z grubym dnem wlewamy pół szklanki wody, dodajemy cukier, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Do tak przygotowanego syropu wsypujemy jagody. Całość mieszamy, zagotowujemy, zestawiamy z ognia i miksujemy za pomocą blendera. Do musu dodajemy cynamon, kardamon, cukier wanilinowy i mieszamy. Mleko mieszamy ze śmietaną i mąką ziemniaczaną. Zagotowujemy na małym ogniu, cały czas mieszając, aby nie zrobiły się krupy i mieszamy z musem jagodowym.

Sos jagodowy do kopytek_02a

W międzyczasie gotujemy kopytka. Do 2-3 litrów osolonej i wrzącej wody wrzucamy pojedynczo zamrożone kopytka. Do wody można dodać odrobinę masła, aby kopytka się nie sklejały. Gotujemy jeszcze 5 minut od wypłynięcia kopytek na powierzchnię i wyjmujemy je łyżką cedzakową. Kopytka dzielimy na porcje i polewamy ciepłym lub zimnym sosem.

Sos jagodowy do kopytekSos jagodowy do kopytek

Przepis bierze udział w akcji kulinarnej “Słodkie jagodowe lato”
Słodkie jagodowe lato

Jeden komentarz

  • Pati252

    Muszę przyznać, że w takiej wersji kopytek jeszcze nie jadłam… Koniecznie muszę je wypróbować, bo z pewnością były wyśmienite! 🙂
    Przepis dodaję do akcji
    Pozdrawiam 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *