Kopytka z pomidorkami i szpinakiem

Świetnym zamiennikiem Parmezanu jest, również włoski, ser Grana Padano. Podobnie jak Parmezan jest on produkowany z mleka krowiego, jednak nie dojrzewa on w solance, a w wentylowanej piwnicy. Nazwa sera składa się z rzeczownika „grana” oznaczającego „ziarno” (nawiązującego do ziarnistej struktury sera, oraz przymiotnika „padano” oznaczającego miejsce jego wytwarzania (w tym wypadku nizinę Padańską).

Grana Padano świetnie smakuje jako dodatek smakowy do pizzy, zapiekanek, spaghetti, zup, jednak w poniższym przepisie został dodany do polskich kopytek, mogących być odpowiednikiem włoskich gnocchi.

Pora: obiad
Rodzaj dania: dodatek
Czas przygotowania: ok. 20 minut
Porcja: 3-4 osoby

Kopytka_03a

Składniki:

  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • ok. 600 g gotowanych kopytek (wykorzystane Nordis Kopytka ziemniaczane)
  • garść świeżego szpinaku (można też wykorzystać mrożony)
  • 20 g parmezanu/corregio/grana padano
  • oliwa do podsmażenia
  • świeżo zmielony pieprz.

Kopytka_01a

Oliwę rozgrzewamy na patelni i rumienimy kopytka wraz z pomidorami.

Kopytka_02a

Kopytka rozkładamy na talerze, a na patelnię wrzucamy szpinak i podsmażamy na małym ogniu, aż liście „zwiędną”. Szpinak rozkładamy na kopytkach i posypujemy parmezanem i świeżo zmielonym pieprzem.

Kopytka_04a