Jedną z odmian kukurydzy jest kukurydza cukrowa, którą zbiera się niedojrzałą, zanim obecne w niej cukry zamienią się w skrobię. Wtedy kukurydza jest najsłodsza i to właśnie ona używana jest najczęściej do produkcji konserw i mrożonek. Kiedy znudzi się nam typowa zupa jarzynowa z ryżem warto sięgnąc po jej kolorową wersję alternatywną – równie szybką w wykonaniu. Kukurydza nada zupie lekko słodki smak. Jeśli wolimy ostrzejsze smaki można dodać do potrawy łyżkę pesto.
Pora: obiad Rodzaj dania: zupa Czas przygotowania: ok. 40 minut Porcja: 4 osoby
Składniki:
1 szklanka ryżu
1 cebula
1/2 czerwonej papryki
150 g mrożonego groszku z marchewką (wykorzystany Nordis groszek z marchewką)
1 mała puszka kukurydzy
1 l bulionu
olej do smażenia
pieprz, sól do smaku.
Ryż płuczemy i gotujemy w lekko osolonej wodzie tak, aby był półtwardy. Obieramy cebulę i kroimy w kostkę, podobnie, jak paprykę. Cebulę szklimy w głębokim garnku, na rozgrzanym oleju, dodajemy zmrożoną marchewkę z groszkiem, kukurydzę i paprykę.
Całość podsmażamy. Dolewamy bulion i gotujemy ok. 20 minut na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Dodajemy do zupy ryż i gotujemy jeszcze przez 5 minut na minimalnym ogniu. Zupę doprawiamy solą i pieprzem do smaku.