Kokosowy ryż z karmelizowanymi gruszkami

Sezon na gruszki w pełni. Pamiętajmy, że gruszka w towarzystwie banana szybciej dojrzewa, zamknięta w lodówce dłużej utrzymuje swoją świeżość i twardość. Poniższy przepis wykorzystuje gruszkę, ale w dużej mierze oparty jest na mrożonym daniu dla dzieci – ryż z owocami. Mieszanka ta wchodzi w skład krótkiej serii produktów tego typu dla milusińskich. Niestety, jedynej na polskim rynku.

Ekwiwalentem dla wspomnianej mieszanki jest stworzenie własnej poprzez ugotowanie torebki ryżu, zmieszanie z pokrojonymi w kosteczkę jabłkiem, brzoskwinią i rodzynkami. Ryż powinien mieć po ugotowaniu kleistą konsystencję – najlepiej nadaje się do tego dania ryż mleczny.

Ryż kokosowy z karmelizowanymi gruszkami_04a

Składniki (ok. 4 porcji):

  • mrożona mieszanka – Ryż z owocami Nordis Kids
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • pół opakowania budyniu waniliowego
  • 1/4 szklanki śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego.

Aromatyzowany cukier:

  • 4 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/4 łyżeczki imbiru w proszku
  • 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu.

Karmelizowane owoce:

  • 2 gruszki (muszą być twarde)
  • sok z połowy dużej pomarańczy
  • cząstki z połowy pomarańczy.

Ryż kokosowy z karmelizowanymi gruszkami_01a

Mleko kokosowe wlewamy do garnuszka z grubym dnem i zagotowujemy (jeżeli mleko ma konsystencję galaretki lub masła – nic nie szkodzi – wystarczy chwilę go podgrzać i wróci do konsystencji płynnej). Gdy mleko kokosowe się zagotuje wsypujemy ryż, zmniejszamy gaz na najmniejszy i gotujemy ok. 7 minut. Pod koniec gotowania wlewamy budyń i cukier waniliowy rozmieszane wcześniej ze śmietanką i szybko mieszamy. Gotujemy ok. 30 s i odstawiamy na bok.

W międzyczasie przygotowujemy aromatyzowany cukier. Do brązowego cukru dosypujemy cynamon, imbir i kardamon lub 1 kopiastą łyżeczkę przyprawy do piernika. Całość mieszamy.

Ryż kokosowy z karmelizowanymi gruszkami_02a

Gruszki myjemy, obieramy, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy na ćwiartki lub (jeśli gruszki są duże) na 6 części. Połowę pomarańczy rozdzielamy na cząstki. Z drugiej połowy pomarańczy wyciskamy sok.

W rondelku o grubym dnie umieszczamy ćwiartki gruszek i cząstki pomarańczy, wlewamy sok pomarańczowy i wsypujemy aromatyzowany cukier.

Ryż kokosowy z karmelizowanymi gruszkami_03a

 

Całość mieszamy i gotujemy na małym ogniu, aż owoce lekko się skarmelizują (ok. 15 minut). Ważne, aby gruszki były twarde, ponieważ miękkie mogłyby się rozpaść podczas tego procesu. Należy również uważać, żeby owoce nie przypaliły się.

Na talerze podajemy ryż i wykładamy skarmelizowana owoce, polewamy masą karmelową. Smacznego!

Ryż kokosowy z karmelizowanymi gruszkami_05a

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>