Knedle z truskawkami i sos waniliowy

Knedle z truskawkami i roztopionym masłem są pyszne. Ten smak zna chyba każdy z nas. Jednak można je przyrządzić inaczej – nadając przy tym tej prostej potrawie wyrafinowany smak. Alternatywą dla masła jest w tym przepisie sos waniliowy (zrobiony na bazie laski wanilii) lub sos o smaku waniliowym (z dużo tańszym i zdecydowanie bardziej dostępnym cukrem waniliowym). Czas wykonania: ok. 20 min. max.

Sosjerka Ambition by SAM&SQUITO"; talerzyk vintage

Składniki:

  • 1 opakowanie mrożonych knedli z truskawkami (ok. 5,60 zł)

Sos waniliowy: 

  • 200 ml śmietanki 30%
  • 1,5 szkl. mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 laska wanilii lub 1 cukier waniliowy.

Sos waniliowy – wersja z laską wanilii:

Śmietankę zagotowujemy z przekrojoną laską wanili, cały czas mieszając, aby śmietanka nie przywarła do dna naczynia (najlepszy do tego celu jest rondelek o grubym dnie). Od momentu zawrzenia gotujemy jeszcze 2 minuty. Po zagotowaniu wyjmujemy wanilię, wyciągamy miąższ czubkiem ostrego noża i dodajemy  do śmietanki. Dolewamy mleko. Z mleka odlewamy wcześniej 0,5 szklanki, mieszamy w niej mąkę ziemniaczaną, cukier oraz cukier puder i wlewamy do wrzątku, cały czas mieszając. Zaraz po zagotowaniu ściągamy sos z palnika i polewamy nim gotowane równocześnie, gorące knedle.

Sos o smaku waniliowym – wersja z cukrem waniliowym:

Do rondelka o grubym dnie wlewamy śmietankę z mlekiem i zagotowujemy. Z mleka  odlewamy wcześniej 0,5 szklanki, mieszamy w niej mąkę ziemniaczaną, cukier oraz cukier waniliowy i wlewamy do wrzątku, cały czas mieszając. Zaraz po zagotowaniu ściągamy sos z palnika i polewamy nim gorące knedle.

Przygotowanie knedli:

Knedle gotujemy wg przepisu na opakowaniu co oznacza, że zagotowujemy 2-3 litry wody z solą (ok. pół łyżki). Do wrzącej wody wrzucamy pojedynczo knedle wyjęte wprost z szuflady zamrażarki. Pojedynczo, ponieważ inaczej schłodzimy zanadto wodę. Koniecznie mieszamy, aby nie przylepiły się do dna garnka. Zmniejszamy gaz w kuchence lub temperaturę na płycie indukcyjnej na średnią, aby woda nie wrzała gwałtownie (inaczej ciasto się rozgotuje). Kiedy knedle wypłyną z dna garnka na powierzchnię, gotujemy je jeszcze 8 minut i wyjmujemy łyżką cedzakową.

DSC_1359

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>