Kluski z makiem zrobione z pyz ziemniaczanych

Kluski z makiem to jedna z tradycyjnych Wigilijnych dań. Rewolucyjnym pomysłem, ale doskonałym ze względu na oszczędność czasu i smak, jest wykorzystanie do ich przygotowania mrożonych pyz ziemniaczanych.

Oprócz tradycyjnego maku proponuję dodanie składnika mniej popularnego, ale bardzo smacznego – syropu pomarańczowego.

Kluski z makiem_04a

Składniki (dla 2 osób):

  • 1 opakowanie mrożonych pyz (wykorzystane Nordis Pyzy ziemniaczane)
  • 2 łyżki surowego maku (przelanego gorąca wodą na sitku)
  • 1 łyżka masła.

Syrop:

  • 2 łyżki soku z pomarańczy
  • 2 łyżki miodu.

Kluski z makiem_01a

Do 2-3 litrów wrzącej, osolonej wody wrzucamy pojedynczo zmrożone pyzy, wlewamy ok. łyżeczkę oleju i mieszamy. Gotujemy jeszcze 6 minut na małym ogniu od wypłynięcia pyz na powierzchnię i wybieramy łyżką cedzakową. Odkładamy na bok i studzimy.

Jeszcze ciepłe pyzy kroimy i wrzucamy do garnka, w którym wcześniej się gotowały (z garnka wylewamy oczywiście wodę). Do pyz wsypujemy mak, dodajemy masło i całość mieszamy.

Kluski z makiem_02a

Sok z pomarańczy należy wymieszać z miodem i podgrzewać przez chwilę w rondelku, na małym ogniu, ciągle mieszając. Gotowym, ciepłym syropem polewamy ciepłe kluski z makiem.

Kluski z makiem_03a

W trakcie przygotowywania syropu po domu rozchodzi się wspaniały świąteczny zapach. Tanio, szybko, smacznie!

Kluski z makiem_05a

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>