Keks z lodów śmietankowych

Jest to keks dla leniwych, gdyż jest zrobiony z… lodów. Lody potrzebne do przyrządzenia ciasta powinny być wysokiej jakości, zawierać śmietankę i jajka. W tym przepisie obowiązuje zasada „im lepsze lody, tym lepsze ciasto”.

Pora: deser, Wielkanoc
Rodzaj dania: ciasto
Czas przygotowania: ok. 10 minut
Czas pieczenia: 40 minut
Porcja: ok. 20 kawałków


Składniki:

Ciasto:

  • 1 litr lodów śmietankowych lub waniliowych (wykorzystane Nordis Candenza śmietankowa)
  • 250 g mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kandyzowane skórki cytrusowe.

Lukier:

  •  170 g cukru pudru
  • 30 ml gorącej wody.

Lody wyjmujemy z lodówki na ok. 30 minut, aby się częściowo rozpuściły. Wkładamy je do dużej miski i mieszamy za pomocą miksera aż utworzą jednolitą masę i dodajemy porcjami mąkę. Wcześniej należy ją dokładnie wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jeżeli mikser będzie miał trudność z wyrobieniem ciasta na jednolitą masę, wtedy trzeba sięgnąć po łyżkę lub łopatkę. Dodajemy kandyzowane skórki i mieszamy. Masę wykładamy do dużej keksówki. Pieczemy w 170 stopniach Celsjusza przez 40 minut.

Cukier puder mieszamy z gorącą wodą, powstałym w ten sposób lukrem polewamy gorące jeszcze ciasto.

Keks z lodow smietankowych

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>